Пређи на главни садржај

Učitelj i učeništvo - PREBLAGI UČITELJU (Sotiriologija Luče mikrokozme)

Njegoševa sotiriologija, kao što je izražena u Luči Mikrokozma, pronalazi duboko značenje u prikazivanju Hrista kao Dobrog Učitelja. Ovaj pristup se razlikuje od klasične slike raspetog Hrista i naglašava Božansku Mudrost i Silu Njegovog učenja. Isus uči riječima, i to nadahnutim riječima. Svo oružje Njegove borbe je Mač Duha, koja je Objavljena Riječ Božja. Zapravo sam Isus je ta Riječ, On je vododijelnica univerzuma. Na tom Kamenu će se spotaći sve lažne religije i prije i poslije Njega. 
U svojoj analizi, Njegoš vidi Hrista kao Ovaploćenog Boga Slova (Logosa), koji svoje učenje dijeli sa ljudima i djeluje kao Učitelj Blagih Vijesti. Ovaj pristup čini Hristovo učenje više razumljivim i primjenjivim, pošto se Preblagi Učitelj povezuje sa svakodnevnim životom ljudi, nudeći im putokaz za bolji život. 
Njegoš posebno ističe da Hristos, kao Božansko-Ovaploćena Osoba, ima jedinstvenu moć da poučava kao Bog. Njegova riječ je ispunjena ne samo mudrošću i snagom, već i nečim neobjašnjivim - bogočovječanskom harizmom. Hristovo učenje se, prema Njegošu, izdvaja kao novo i neviđeno, te privlači ljude svojom čudesnom silom i istinom.
Uprkos Božanskom Učiteljstvu, 

Ova sinteza Hristove uloge kao Učitelja i Spasitelja pokazuje kako Njegoš povezuje aspekte Hristove ličnosti i misije (svještenoga hoda) koji obara idole. Upravo u tome Njegoš vidi pobjedu nad neznabošcima. To je strategija evangelizacija koju treba primjenjivati među muslimanima onog vremena, nego i prema svojim sunarodnicima koji su veoma slabo vjerski potkovani, iako su se nominalno izjašnjavali kao pravoslavci ili katolici. Cilj je širiti Blagu Vijest, odnosno hrišćansku vjeru u svojoj okolini Riječju Božjom, a ne ognjem i mačem. Luča Mikrokozma je poziv na otkrivanje Božje volje kroz molitvu, poslušnost Božjim zapovjestima, dijeljenje svjedočanstva sa drugima, tako se obaraju idoli. Ratovanje, politika i interesi samo učvršćuju neprijatelje u svojim religioznim uvjerenjima ma kako nakaradna bila.
Njegoševa sotiriologija šestog pjevanja produbljuje razumijevanje duhovnog svijeta od obične borbe dobra i zla, kroz čuda i djela ljubavi Hrista Spasa. Čudotvorna djela se vide kao dokaz božanske moći Učitelja, a Njegoš ih doživljava kao nešto neobjašnjivo i predivno, što dodatno potvrđuje jedinstvenost i neprikosnovenu nadmoćnost Hrista
Luča mikrokozme je zato jedno od najznačajnijih djela moderne crnogorske književnosti, koje je nastalo u vrijeme velikih istorijskih previranja i duhovnih potraga na početku novog vijeka na tlu moderne Evrope. Njegoš osjeća da nam je potrebo jedno novo čitanje svega, novo sagledavanje svijeta u njegovoj cjelini i složenosti, želi to da pokaže kako se u malom ogleda veliko, kako se u čovjeku odražava kosmos. U tome je slijedio tradiciju hrišćanske misli, koja je vidjela čovjeka kao mikrokosmos, malu sliku Božjeg stvaranja.
Luča mikrokozme prikazao sukob između nebeske i zemaljske stvarnosti, između rata i mira, između lažnih bogova i istinskog Boga. U djelu Luča mikrokozme se suprotstavljaju dvije vizije stvarnosti: nebeska i zemaljska, duhovna i tjelesna, božanska i demonska. S jedne strane, autor opisuje nebesku kosmogoniju, koja se zasniva na borbi između dobra i zla, između Boga i Sotone, između anđela i đavola. U toj borbi su učestvovali i ljudi, koji su se dijelili na pravedne i grješne, na vojnike Božje i vojnike đavolske. Autor nabraja najveće svjetske vojskovođe koji su vodili ratove na zemlji, od Aleksandra Makedonskog do Napoleona, pokazujući kako su oni bili pod uticajem nebeskih sila, i da su se borili na strani zla.
A onda autor slavi Hrista kao Preblagog i Tihog Učitelja, koji je Logos, Slovo Božje vozljubljeno, Slovo koje se otjelotvorilo, Bog postao Čovjek. On je došao da nas nauči blagosti i tihovanju, da nam pokaže put ljubavi i mira. On je svojim vaskrsenjem pobijedio smrt i otvorio vrata neba za sve koji ga slijede. On je Spasitelj svijeta, koji svojom svjetlošću rasvjetljava tamu i ruši lažne bogove i oltare. On je smisao života i istorije, koji daje nadu i utjehu narodima koji trpe nepravdu i patnju.
Autor posebno naglašava taj koncept Boga Slova, koji je ključan za razumijevanje hrišćanske vjere. Slovo Božje je Riječ koja je bila na početku sa Bogom i koja je bila Bog (Jn 1:1). To je Riječ koja je stvorila sve što postoji (Jn 1:3). To je Riječ koja se utjelovila u Hristu (Jn 1:14). To je Riječ koja nam otkriva Boga Oca (Jn 1:18). To je Riječ koja nas poziva na pokajanje i vjeru (Mk 1:15). To je Riječ koja nas hrani duhovnom hranom (Jn 6:35). To je Riječ koja nas oslobađa od grijeha (Jn 8:32). To je Riječ koja nas čini djecom Božjom (Jn 1:12). To je Riječ koja nas ljubi do kraja (Jn 13:1).
Slovo Božje je duhovni mač kojim treba da se borimo protiv zla i laži (Ef 6:17). To je mač koji probada dušu i duh, koji razlikuje misli i namjere srca (Jev 4:12). To je mač koji siječe sve što nas odvaja od Boga i bližnjih (Mt 10:34). To je mač koji nas čisti i posvjećuje (Ef 5:26). To je mač koji nas vodi u slavu Božju (Otk 19:15).
Luča mikrokozme je djelo koje nas poziva da primimo Slovo Božje u naša srca, da ga čitamo, slušamo, razmišljamo, molimo, živimo. To je djelo koje nam nudi rješenje za naše probleme i dileme: da se okrenemo Hristu kao Preblagom i Tihom Učitelju, koji nam daje snagu da prevaziđemo zlo i da gradimo dobro.
Njegoševa sotiriologija u "Luči Mikrokozme" naglašava razliku između jednostavne pripadnosti hrišćanskoj vjeri i dubljeg učeništva u duhu Hristovom. On ističe da biti hrišćanin podrazumijeva mnogo više od pukog priznavanja vjere; to znači biti učenik, sljedbenik života u skladu sa Isusovim učenjem.
Pored toga, Njegoš razmatra Isusove riječi o cijeni učeništva. Isus je jasno stavio do znanja da slijediti Njega zahtjeva potpunu prosvijećenost i žrtvu. Ovaploćenje u učeništvu podrazumijeva odricanje od sopstvenih interesa i preuzimanje krsta, simbola žrtve, radi slijeđenja Njega.
Ono što dodatno naglašava Njegoševa sotiriologija je činjenica da nisu svi sposobni ili spremni da se obavežu na takav život. Nekima je teško prihvatiti visoku cijenu učeništva, što se ogleda u Isusovim riječima o mnogima koji su napustili Njega.
Na kraju, Njegoš iznosi koncept da je istinsko učeništvo neophodno za pravog hrišćanina. Hrišćanin, prema Njegošu, nije samo onaj koji ima pripadnost vjeri, već je onaj koji je zaista posvećen slijeđenju Hrista. On uključuje koncepte novog rođenja, vjere u Hrista i aktivnog učešća u širenju Hristove nauke.
Ovaj pristup Njegoševe sotiriologija ukazuje na duboko razumijevanje duhovnih vrijednosti i poziva na autentično posvećenje učeništvu jer je snaga Hristovog učenja nerazdvojna od Njegove Bogočovječanske ličnosti. On naglašava da samo u okviru te ličnosti, koja objedinjuje Božansko i ljudsko, Hristovo učenje postaje spasonosno. Ovo je ključno jer samo kroz Njegovu Bogočovječansku silu, koja se manifestuje kroz Njegovu blagodat, Njegoš vidi ostvarivanje spasonosnih elemenata Njegovog učenja za cijeli svijet.
Analizirajući Isusove čudotvorne podvige, na nebu i na zemlji, Njegoš ističe da se ta čuda dešavaju snagom Hrista, ne prostom magijom riječi. On ističe da je sva čuda, izvršena u Ime Gospoda Hrista, proizlazila iz Njegove Bogočovečanske ličnosti i da je Njegova svestranost, od raspeća do vaskrsenja, ključna za spasonosnost Njegovog učenja.
Njegoš posebno naglašava da se istine Hristovog učenja ostvaruju kao dio Njegove ličnosti, koja je istina sama po sebi. Ovo je ključna tačka jer se Njegoševa sotiriologija fokusira na Bogočovečansku dimenziju Hrista, gdje Njegova ličnost kao Spasitelj, vaskrslog Bogočovjeka, donosi životvornu silu Njegovim riječima.
Dalje, Njegoš razmatra važnost Bogočovečanske sile Hristovih riječi. On ukazuje da riječi Hrista imaju snagu spasenja jer su riječi Božje. Bez Hristove Bogočovečanske ličnosti, riječi same po sebi ne bi imale tu tajanstvenu i spasonosnu silu.
U suštini, Njegoševa sotiriologija insistira na jedinstvenoj i nezamjenjivoj ulozi Hristove Bogočovečanske ličnosti u ostvarivanju spasonosnih elemenata Njegovog učenja. Bez ove dimenzije, učenje bi bilo bez života i bez moći za transformaciju i spasenje. Njegoš tako prepoznaje da je ključna snaga Hristovog učenja u samoj suštini Njegove ličnosti kao Bogočovjeka, vaskrslog i živog Gospoda.
Isusova naredba da idemo i naučimo sve narode podrazumijeva mnogo više od jednostavnog prenošenja informacija. To je poziv na lični odnos i praktično djelovanje. Učenje drugih nije samo verbalni čin, već dublji proces koji uključuje životni primjer i iskustvo.
Uvođenje drugih u učenički odnos podrazumijeva dijeljenje života sa njima, postavljanje primjera u svakodnevnim situacijama i izgradnju lične veze. Isus je živio ono što je propovijedao, a to je model Preblagog Učitelja koji želi da prenesemo drugima. Nije dovoljno samo govoriti o vjeri; važno je živjeti vjeru u svakodnevnim okolnostima.
Dok učimo druge, naš fokus treba biti na cjelokupnom životu posvjećenom Hristu, ne samo na pojedinačnim aspektima doktrine. Poučavanje nije samo prenošenje teološkog znanja, već vođenje ljudi ka potpunom predanju Hristu. Isus je naglasio ne samo učenje, već i držanje svega što je naredio. Ovo znači praktičnu primjenu Njegovih učenja u svakodnevnim izazovima života.
Na kraju Luča implicira ono Isusovo obećanje svoje prisutnosti tokom cijelog ovog procesa. "I evo ja sam s vama u sve dane do svršetka vijeka." Ovo obećanje daje nam hrabrost i sigurnost u našem učeničkom zadatku, zato “Zemlja slavi svoga spasitelja”. Sa vjerom u prisustvo Isusa, možemo sa sigurnošću ostati dosljedni Njemu i hrabro dijeliti vjeru sa drugima, znajući da nismo sami. To je poziv na lični odnos, život u skladu s Riječima Preblagog Učitelja.

Коментари

Популарни постови са овог блога

MED I MASLO

U vojnoj školi smo često za doručak dobijali onaj slatki obrok - hljed, maslo i med uz čašu mlijeka. Jelovnici nisu slučajno radjeni, već su bili produkt stručnjaka nutricionista, koji su sve planirali do perfekcije. Da dobijemo taman toliko hranljivih materija potrebni za rast i razvoj mladića našeg uzrasta. Imali smo četiri obroka dnevno. Drugo je pitanje jesmo li mi voljeli da jedom tu hranu, ali od te hrane niko nije bio ni mršav ni debeo. I imali smo dovoljno snage za fizičke i druge napore. Nego da se vratim na priču o medu i maslu. Oduvjek se smaralo da su med i maslo hrana bogova. Ima toliko nekih paganskih priča u našim krajevima o gorskim vilama koje su navodno jele med i maslo. Kako se dobija ova "božanska hrana". Med se vadi iz košnice, odnosno saća u posebnom trenutku. Ne smije da curi iz ćelija, jer to znači da još nije zreo, a ne smije ni da prezrene odnosno previše ostane u ćelijama, jer se stvrdne i ne može se vrcati. I onda kad dodje pravo vrijeme, uzimaju

Blago tome ko dovijeka živi

Danas postadoh svjestan kad je ugledah na pločici ispod zidne mesingane biste Njegoša, koja decenijama visi na zidu našeg porodičnog doma, da sam odrastao uz izreku "Blago tome ko dovijeka živi imao se rašta i roditi.". Svakog dana ove bi se riječi , krajickom oka kao kakvim laserom, urezivala u moju podsvjest kao u mesing iz kojeg je izlivena ova bista. I nije slučajno baš nju otac odabrao i platio 50.000 onih jugoslovenskih dinara, jer j vjerovao Njegosu i zivio ovu njegov čuvenu izreku Vuka Micunovica iz Gorskog Vijenca. Pokušavao je moj otac da svojim zivotom ucini i da više od sebe. Nesto sto ce ostati da zuvi van njegovog vremena. Vaspitavao je brata i mene po tom nekom izgubljenom viteškom kodeksu, mada i sam tragično osvjedočen da svo ovo vrijeme ne traži ni vitezove ni plemenite ratnike. Pa ih zato i ne dobija, vec naprotiv, kao da i ih prezire, odbacuje i progoni. Nema mjesta danas za vječnost, za Boga i za Njegove sluge. Nema ni megdana za junake potput onih iz

Nepomenik

Ako hoćete da rješavate probleme morate ih nazoviti pravim imenom. Svako ima probleme, neko veće, neko manje, ali ono sto sam primjetio u Crnoj Gori ne usuđuju da ih imenuju, čak smišljaju neke zaobilazme fraze ili nadimke za svoje probleme, valjda da ne bi "prizvali zlo" ili da ga učine manje ozbiljnim. Kao da će tako da nestane.  Kad govore o zlu tj davolu kažu Nepomenik. Pa kad govore o bolestima ili nesrećema, govore tiho, ustaju smjesta, ili izgovaraju "pu, pu daleko bilo", "ne pominjalo se". Isto tako npr. kancer umiju da nazivaju "ono najgore".. Vjerujem da je to povezano s našim paganskim vjerovanjima, koji su vjerovali da u drveću žive duhovi, te su stabla bila važan dio religioznih obreda.  Otud ono kucanje po drvenoj površini usred razgovora "da ne čuje zlo", koje tako često čujemo . To nema veze sa istinskom hrišćanskom duhovnošću, ne samo zato što je grijeh bojati se zloga jer u Isusu Hristu mi imamo vlast nad svim demonski