понедељак, 09. април 2012.

MED I MASLO

U vojnoj školi smo često za doručak dobijali onaj slatki obrok - hljed, maslo i med uz čašu mlijeka. Jelovnici nisu slučajno radjeni, već su bili produkt stručnjaka nutricionista, koji su sve planirali do perfekcije. Da dobijemo taman toliko hranljivih materija potrebni za rast i razvoj mladića našeg uzrasta. Imali smo četiri obroka dnevno. Drugo je pitanje jesmo li mi voljeli da jedom tu hranu, ali od te hrane niko nije bio ni mršav ni debeo. I imali smo dovoljno snage za fizičke i druge napore.
Nego da se vratim na priču o medu i maslu. Oduvjek se smaralo da su med i maslo hrana bogova. Ima toliko nekih paganskih priča u našim krajevima o gorskim vilama koje su navodno jele med i maslo.
Kako se dobija ova "božanska hrana". Med se vadi iz košnice, odnosno saća u posebnom trenutku. Ne smije da curi iz ćelija, jer to znači da još nije zreo, a ne smije ni da prezrene odnosno previše ostane u ćelijama, jer se stvrdne i ne može se vrcati. I onda kad dodje pravo vrijeme, uzimaju se ramovi iz košnice i ubace u jednu posebnu spravu, gdje se skidaju voštani poklopci sa saća i onda se ram ubaci u jednu mašinu, gdje se okreće jako. I onda med pod uticajem centrifugalne sile "vrca".
O spravljanju masla mi je juče pričala supruga onog prijatelja iz Nikšića. I to sa oduševljenjem, jer to domaće maslo je pravi specijalitet. Ona obere svaki dan mlijeko koje izmuze od svojih krava. I tu masnoću, stavi u jednu posebno posudu sa tučkom, gdje se "tuče" ta mliječna masnoća, odnosno kajmak koji je obran sa mlijeka. O tog tučenja stvrdnjava se i izdvaja se maslo. Koje onda može da veoma dugo stoji. čitao sam da na Cetinju se veoma mnogo koristi maslo u ishrani ljudi. Da on čak ovako tučeno maslo tope na veoma slaboj vatri. I da se stvara pjena, koju kašikom skidaju i stavljaju u posebne posude. Kada se ohladi pjena, dobija se čisto maslo. Ovo maslo se daje djeci za ishranu i razvoj. Ali ovakvo spremljeno maslo je blagotvorno i čak ljekovito, pa ga koriste žene pa i muškarci kao kremu za kožu. Koža dobija hranljive materije i daje joj elastičnost i tonus. Kao da je podmladjuje.

Jedna stara mudra izreka kaže "Kad se razbija mlijeko izlazi maslo, a ko jako nos utire izgoni krv...". Prijatelji moji, ovo vrijeme jeste vrijeme velikog pritiska na ljude. Kao da nas svaki dan udara veliki tučak po glavi. Ali ovo vrijeme je vrijeme velikog testa za sve nas. Za mnoge je ovo jako "trljanje po nosu" (znaju Crnogorci šta to znači) koje izgoni krv. Ali za one koji su čisti kao mlijeko, iz njih će ovo vrijeme istjerati ono predivno i plemenito "maslo".
Ovo vrijeme jeste vrijeme velikih turbulencija, ali je zato vrijeme za "vrcanje duha". Mnogo volim vrcavost duha. To su one jake i moćne riječi, izgovorene u pravo vrijeme, ni prerano da se ne bi uskislo kao nezreli med niti kasno da se skoriča kao stari otvrdli med.
Ovo je vrijeme iznosi i ono najgore i ono najbolje u ljudima. Ali da nije ovog vremena, kad bi ugledao Gospod čistoga meda, sa usta onih koji tješe? Kad bi se ukazalo čisto maslo iz srca onih koji se progone radi pravde, ako ne upravo sada? E to je Božanska hrana, to je plod koji Stvoritelj priželjkuje. To je MED i MASLO, kojim On hoće da nahrani svoju djecu! To je supstanca koja donosi besmrtnost i maže se na rane naših duša da se iscjele! Vredi za ovo živjeti!