Пређи на главни садржај

MED I MASLO

U vojnoj školi smo često za doručak dobijali onaj slatki obrok - hljed, maslo i med uz čašu mlijeka. Jelovnici nisu slučajno radjeni, već su bili produkt stručnjaka nutricionista, koji su sve planirali do perfekcije. Da dobijemo taman toliko hranljivih materija potrebni za rast i razvoj mladića našeg uzrasta. Imali smo četiri obroka dnevno. Drugo je pitanje jesmo li mi voljeli da jedom tu hranu, ali od te hrane niko nije bio ni mršav ni debeo. I imali smo dovoljno snage za fizičke i druge napore.
Nego da se vratim na priču o medu i maslu. Oduvjek se smaralo da su med i maslo hrana bogova. Ima toliko nekih paganskih priča u našim krajevima o gorskim vilama koje su navodno jele med i maslo.
Kako se dobija ova "božanska hrana". Med se vadi iz košnice, odnosno saća u posebnom trenutku. Ne smije da curi iz ćelija, jer to znači da još nije zreo, a ne smije ni da prezrene odnosno previše ostane u ćelijama, jer se stvrdne i ne može se vrcati. I onda kad dodje pravo vrijeme, uzimaju se ramovi iz košnice i ubace u jednu posebnu spravu, gdje se skidaju voštani poklopci sa saća i onda se ram ubaci u jednu mašinu, gdje se okreće jako. I onda med pod uticajem centrifugalne sile "vrca".
O spravljanju masla mi je juče pričala supruga onog prijatelja iz Nikšića. I to sa oduševljenjem, jer to domaće maslo je pravi specijalitet. Ona obere svaki dan mlijeko koje izmuze od svojih krava. I tu masnoću, stavi u jednu posebno posudu sa tučkom, gdje se "tuče" ta mliječna masnoća, odnosno kajmak koji je obran sa mlijeka. O tog tučenja stvrdnjava se i izdvaja se maslo. Koje onda može da veoma dugo stoji. čitao sam da na Cetinju se veoma mnogo koristi maslo u ishrani ljudi. Da on čak ovako tučeno maslo tope na veoma slaboj vatri. I da se stvara pjena, koju kašikom skidaju i stavljaju u posebne posude. Kada se ohladi pjena, dobija se čisto maslo. Ovo maslo se daje djeci za ishranu i razvoj. Ali ovakvo spremljeno maslo je blagotvorno i čak ljekovito, pa ga koriste žene pa i muškarci kao kremu za kožu. Koža dobija hranljive materije i daje joj elastičnost i tonus. Kao da je podmladjuje.

Jedna stara mudra izreka kaže "Kad se razbija mlijeko izlazi maslo, a ko jako nos utire izgoni krv...". Prijatelji moji, ovo vrijeme jeste vrijeme velikog pritiska na ljude. Kao da nas svaki dan udara veliki tučak po glavi. Ali ovo vrijeme je vrijeme velikog testa za sve nas. Za mnoge je ovo jako "trljanje po nosu" (znaju Crnogorci šta to znači) koje izgoni krv. Ali za one koji su čisti kao mlijeko, iz njih će ovo vrijeme istjerati ono predivno i plemenito "maslo".
Ovo vrijeme jeste vrijeme velikih turbulencija, ali je zato vrijeme za "vrcanje duha". Mnogo volim vrcavost duha. To su one jake i moćne riječi, izgovorene u pravo vrijeme, ni prerano da se ne bi uskislo kao nezreli med niti kasno da se skoriča kao stari otvrdli med.
Ovo je vrijeme iznosi i ono najgore i ono najbolje u ljudima. Ali da nije ovog vremena, kad bi ugledao Gospod čistoga meda, sa usta onih koji tješe? Kad bi se ukazalo čisto maslo iz srca onih koji se progone radi pravde, ako ne upravo sada? E to je Božanska hrana, to je plod koji Stvoritelj priželjkuje. To je MED i MASLO, kojim On hoće da nahrani svoju djecu! To je supstanca koja donosi besmrtnost i maže se na rane naših duša da se iscjele! Vredi za ovo živjeti!

Коментари

  1. Moj 19-godišnji brak blagoslovljen s troje djece bio je u raspadu jer je moj muž voljeni rekao da je umoran od naše zajednice i da želi razvod bez razloga, znala sam da negdje nešto nije u redu, pa sam otišla potražiti pomoć, nakon 4 mjeseca traganja i mnogih razočaranja od drugih ljudi konačno sam upoznao dr. Ajayija, duhovnog čovjeka kojeg su njegovi bogovi blagoslovili super prirodnom moći rješavanja različitih životnih problema. Objasnila sam mu svoju situaciju i on mi je postavio nekoliko pitanja na koja sam iskreno odgovorila, dr. AJAYI mi je rekao u čemu je problem i rekao mi što treba učiniti, slijedila sam sve njegove upute i nakon tjedan dana moj je muž došao kući nakon dva mjeseca vani i poderao je papir za razvod i danas živimo mirno kod kuće. Ako vas nešto muči u životu i želite brza i pouzdana rješenja obratite se dr. Ajayiju i imat ćete razlog podijeliti svoje svjedočanstvo poput mene. Kontaktirajte Whatsapp: +2347084887094

    ОдговориИзбриши

Постави коментар

Популарни постови са овог блога

Blago tome ko dovijeka živi

Danas postadoh svjestan kad je ugledah na pločici ispod zidne mesingane biste Njegoša, koja decenijama visi na zidu našeg porodičnog doma, da sam odrastao uz izreku "Blago tome ko dovijeka živi imao se rašta i roditi.". Svakog dana ove bi se riječi , krajickom oka kao kakvim laserom, urezivala u moju podsvjest kao u mesing iz kojeg je izlivena ova bista. I nije slučajno baš nju otac odabrao i platio 50.000 onih jugoslovenskih dinara, jer j vjerovao Njegosu i zivio ovu njegov čuvenu izreku Vuka Micunovica iz Gorskog Vijenca. Pokušavao je moj otac da svojim zivotom ucini i da više od sebe. Nesto sto ce ostati da zuvi van njegovog vremena. Vaspitavao je brata i mene po tom nekom izgubljenom viteškom kodeksu, mada i sam tragično osvjedočen da svo ovo vrijeme ne traži ni vitezove ni plemenite ratnike. Pa ih zato i ne dobija, vec naprotiv, kao da i ih prezire, odbacuje i progoni. Nema mjesta danas za vječnost, za Boga i za Njegove sluge. Nema ni megdana za junake potput onih iz

Nepomenik

Ako hoćete da rješavate probleme morate ih nazoviti pravim imenom. Svako ima probleme, neko veće, neko manje, ali ono sto sam primjetio u Crnoj Gori ne usuđuju da ih imenuju, čak smišljaju neke zaobilazme fraze ili nadimke za svoje probleme, valjda da ne bi "prizvali zlo" ili da ga učine manje ozbiljnim. Kao da će tako da nestane.  Kad govore o zlu tj davolu kažu Nepomenik. Pa kad govore o bolestima ili nesrećema, govore tiho, ustaju smjesta, ili izgovaraju "pu, pu daleko bilo", "ne pominjalo se". Isto tako npr. kancer umiju da nazivaju "ono najgore".. Vjerujem da je to povezano s našim paganskim vjerovanjima, koji su vjerovali da u drveću žive duhovi, te su stabla bila važan dio religioznih obreda.  Otud ono kucanje po drvenoj površini usred razgovora "da ne čuje zlo", koje tako često čujemo . To nema veze sa istinskom hrišćanskom duhovnošću, ne samo zato što je grijeh bojati se zloga jer u Isusu Hristu mi imamo vlast nad svim demonski