Пређи на главни садржај

Kako primiti blagoslov od Oca

E ovo zapamtite! Ovo je jedna od najdubljih istina koju sam spoznao u svom hodu sa Bogom.
Od Boga dolazi i htjeti i moći. Kada Gospod odluči da nekog blagoslovi, najprije mu stavi želju u srce da bi mu mogao dati blagoslov. Medjutim, kada se rodi jaka želja u našem srcu, mi odmah krenemo da tražimo satisfakciju, zadovoiljenje a nemamo karakter i nemamo moć da taj blagoslov primimo i da ga zadržimo. Samo bi nas sablaznio ili skršio.
Onda mi ljudi ugledamo surogat, nešto što bi moglo da liči kao zadovoljenje te želje, i tješimo se da je ta želja od Boga, i slavimo Boga kako se čuda dešavaju. Ali ne shvatamo da i kada je želja istinita i legitimna problem je samom sredstvu zadovoljenja želja, a još češće u načinu i sredstvima. I umjesto da u vjeri i strpljenju čekamo na drugi dio obećanja, mi nestroljivo krećemo da se borimo, da se laktamo, da u grču činimo sve da bi to nešto dobili što zadovoljava našu želju, ne shvatajući i odbijajući pogledati istini u oči da to nije od Boga. To je naše zamešetanije.
I onda se dešavaju porazi, ruševine, fijasci i razočarenja. Na kraju kao da i zamre ona želja, nema ničeg na vidiku, isprazni se srce i isprazne ruke. A Bog sve vrijeme čeka, vreba priliku kada ćemo stati, kada ćemo podići pogled i isprazniti ruke da bi nam dao moć da primimo blagoslov. I kada se dobro izranjavamo, ako ostanemo vjerni, pa pustimo da nas prodju talasi bijesa, pa onda talasi očaja i razočarenja , i i ona faza kada sve počne da nestaje, kada se utišaju emocije, zamire zadnja nada i na kraju neka svejednoća. Kažeš: Ma više mi nije stalo.
I baš onda kada su sjećanja zamrla, i kada zaboraviš da je ikad tvoje srce gorjelo u želji za tim nečim, otvara se prilika za Boga. Pustinja se završava, pročišćeni primamo snagu i primamo ispunjenje želje. Stiže blagoslov kao proljećnja jaka kiša. Iznenada, na takav čudesan i božanski način, da nesumnjivo možemo mi ali i svi oko nas reći, ovo je nesumljivo čudo, ovo je samo Bog mogao poslati. Kada sam prestao se truditi, kada mi više nije bilo ni stalo, i kada se više nisam nadao, primo sam ovo što je potpuno drugačije nego što sam zamišljao, ali je baš ono što sam oduvjek trebao, što zadovoljava najdublju želju moga srca... To je pravo uživanje u blagu za koje ne moraš da se grčiš, da se mučiš i da strahuješ. To je blagoslov. On obogaćava, a ne prati ga nikakva muka. Samo takvo ispunjenje donosi mir i spokojstvo, donosi radost, donosi slobodu i ljubav.
Shvatamo da samo On koji nas je stvorio, koji je utisno dio svoje duše u naša tjelesa, proniče naše nadublje slojeve duše i poznaje stvarne želje našeg srca, i kadar je da ih ispuni. Samo On zna tačno šta je nama potrebno i kada nam je potrebno, jer nije potrebno da ti je "stalo" da bi bio srećan. Potrebno je da uživaš tako u blagoslovima, da te ona ne zarobljavaju, da uvjek ostane dovoljno mjesta u srcu za NJega i za zahvalnost Njemu, koji je darodavac, koji je Otac Nježni koji poznaje svoju djecu i koji vapi za prilikom da nas blagoslovi. Samo ovaj Božiji način po životu u vjeri i strpljenju donosi silu i karakter koji može primiti velike stvari, ali tako da naše srce uvjek buide vezano za Darodavca a ne samo tim darom. Jer samo On, od koga dolazi i htjeti i moći, je naša najdublja potreba i naše jedino i najveće ispunjenje.

Коментари

Популарни постови са овог блога

MED I MASLO

U vojnoj školi smo često za doručak dobijali onaj slatki obrok - hljed, maslo i med uz čašu mlijeka. Jelovnici nisu slučajno radjeni, već su bili produkt stručnjaka nutricionista, koji su sve planirali do perfekcije. Da dobijemo taman toliko hranljivih materija potrebni za rast i razvoj mladića našeg uzrasta. Imali smo četiri obroka dnevno. Drugo je pitanje jesmo li mi voljeli da jedom tu hranu, ali od te hrane niko nije bio ni mršav ni debeo. I imali smo dovoljno snage za fizičke i druge napore. Nego da se vratim na priču o medu i maslu. Oduvjek se smaralo da su med i maslo hrana bogova. Ima toliko nekih paganskih priča u našim krajevima o gorskim vilama koje su navodno jele med i maslo. Kako se dobija ova "božanska hrana". Med se vadi iz košnice, odnosno saća u posebnom trenutku. Ne smije da curi iz ćelija, jer to znači da još nije zreo, a ne smije ni da prezrene odnosno previše ostane u ćelijama, jer se stvrdne i ne može se vrcati. I onda kad dodje pravo vrijeme, uzimaju

Blago tome ko dovijeka živi

Danas postadoh svjestan kad je ugledah na pločici ispod zidne mesingane biste Njegoša, koja decenijama visi na zidu našeg porodičnog doma, da sam odrastao uz izreku "Blago tome ko dovijeka živi imao se rašta i roditi.". Svakog dana ove bi se riječi , krajickom oka kao kakvim laserom, urezivala u moju podsvjest kao u mesing iz kojeg je izlivena ova bista. I nije slučajno baš nju otac odabrao i platio 50.000 onih jugoslovenskih dinara, jer j vjerovao Njegosu i zivio ovu njegov čuvenu izreku Vuka Micunovica iz Gorskog Vijenca. Pokušavao je moj otac da svojim zivotom ucini i da više od sebe. Nesto sto ce ostati da zuvi van njegovog vremena. Vaspitavao je brata i mene po tom nekom izgubljenom viteškom kodeksu, mada i sam tragično osvjedočen da svo ovo vrijeme ne traži ni vitezove ni plemenite ratnike. Pa ih zato i ne dobija, vec naprotiv, kao da i ih prezire, odbacuje i progoni. Nema mjesta danas za vječnost, za Boga i za Njegove sluge. Nema ni megdana za junake potput onih iz

Nepomenik

Ako hoćete da rješavate probleme morate ih nazoviti pravim imenom. Svako ima probleme, neko veće, neko manje, ali ono sto sam primjetio u Crnoj Gori ne usuđuju da ih imenuju, čak smišljaju neke zaobilazme fraze ili nadimke za svoje probleme, valjda da ne bi "prizvali zlo" ili da ga učine manje ozbiljnim. Kao da će tako da nestane.  Kad govore o zlu tj davolu kažu Nepomenik. Pa kad govore o bolestima ili nesrećema, govore tiho, ustaju smjesta, ili izgovaraju "pu, pu daleko bilo", "ne pominjalo se". Isto tako npr. kancer umiju da nazivaju "ono najgore".. Vjerujem da je to povezano s našim paganskim vjerovanjima, koji su vjerovali da u drveću žive duhovi, te su stabla bila važan dio religioznih obreda.  Otud ono kucanje po drvenoj površini usred razgovora "da ne čuje zlo", koje tako često čujemo . To nema veze sa istinskom hrišćanskom duhovnošću, ne samo zato što je grijeh bojati se zloga jer u Isusu Hristu mi imamo vlast nad svim demonski