недеља, 09. април 2017.

Od slave do linča

Danas se slavi praznik Ulaska Isusa Hrista u Jerusalim - Cvijeti, a ja razmišljam kako od slave ljudske do linča je nekad potrebno samo 5 dana.
I tada su kao danas mnogi izašli da proslave Mesiju, koji je došao na puletu magareta, vikali su Hosana, Hosana Sinu Davidovu, bacali grane palme i cvijeće pred njim. U pratnji Isusa, gle, je i Lazar, brat Marije i Marte, koji je još juče na očigled mnogih podignut iz mrtvih, vaskrsao. Gledaju ga kako hoda pored Isusa veseo a do prije neki dan išli su mu na sprovod. Kakvo nevjerovatno čudo? Nesumljivo da je Bog sa ovim čovjekom Isusom iz Nazareta.
A šta se desilo da su upravo ti isti ljudi, koji ga danas veličaju i slave Ga kao boga, poslije samo nekoliko dana u glas frenetično vikali "Raspni ga, raspni ga, nećemo njega, oslobodi nam Barabu"?
E pa taj Isus im je dirnuo u "svetinju", dirnuo im je u glavni biznis. Ti vjernici su od Hrama, napravili razbojničku pećinu, sredstvo sticanja velike moći i novca, Za taj najveci crkveni praznika Pashu, mnogi gradjani Jerusalima, imali prilike da prodaju "svete stvari", da prodaju "žrtvene životinje" i posebne biljke, ogromnom broju vjernika koji su hodčastili Jerusalim.
Tako to biva, sa ljudskom slavom, traje samo do prve krivine, do prve iskrene riječi, do prvog suočavanja sa njihovim licemjerstvom, srebroljubljem i nepoštenjem. Slava traje do ticanja u njihove "nacionalne interese" i "svetinje". Tada se raspiruje brualni linč, prema svemu , pa i prema Bogu i Njegovim iskrenim slugama.