понедељак, 19. децембар 2016.

Nemoj se truditi da me voliš

U svemu je trud presudan osim u ljubavi i duhovnim stvarima. Vaznije je bivanje nego djelanje, u Gospodu. Sta bi i tebi značilo kad bi ti neko važan rekao "Baš, baš se trudim da te volim i evo sve činim što mogu". Zar mu ne bi rekao "Nemoj se truditi, molim te. Voli me ako mozeš, pa neka iz te ljubavi bude sve tvoje činjenje prema meni." Pa zar i Bog ne kaže.. "Ako bi razdijelio sve imanje svoje, i ako bi predao tijelo svoje da se sažeže, a ljubavi nemao, ništa ti ne pomaže!."

Kada je Isus jednom došao iznenada u posjetu svojim prijateljicama. Marta je odmah otišla u kuhinju i počela da priprema jelo. Medjutim, dok se hrana kuvala u loncu, još nešto se kuvalo u njenom srcu - gnjev prema svojoj sestri koja je sjela kraj Isusa da ga sluša a nije došla da joj pomogne. Pa je otišla i skoro Ga prekorila: “Zar Ti ne mariš što me je sestra ostavila samu da služim. Reci joj da mi pomogne!”

Isus kao da ju je sa žaljenjem pogledao, zaobilazeći iz ljubaznosti da je pita: "Zar sam.ti ja naredio da me poslužite? Kuvaš li Marta to jelo zbog sebe ili služis Gospoda i Njegove ljude po sopstvenoj odluci."? Samo joj je rekao “Eh, Marta, ti se brineš i trudiš za mnogo stvari, ali samo je jedno potrebno. Marija je izabrala bolji dio i on se nikada neće uzeti od nje."

Samo je jedna stvar potrebna, a to nije ni služenje Gospodu ni sluzenje ljudima poput Marte, nego je to sjedenje kraj Njegovih nogu i osluskivanje Njegovoga glasa, kao Marija. A onda iz te prisutnosti, iz tog stava i živog odnosa, krenuti u djelanje.

Ljubav gleda u ono što je u srcu a ne sto je ispravno po nekim uzusima. Svako dobro djelo, ako nije iz ljubavi i poštovanja onda je kao to Martino jelo, odurno, gorko ili bljutavo. Svaki trud da se nečim nadomjesti ljubav i pažnja je uzaludan i pogrešan. To sazanje o trudu je bolji dio koji se neće nikom uzeti, da tražimo dragog svog zbog sebe, njega, naše ljubavi i potrebe za odnosom, a tek onda sve ono drugo, svi napori, brige i gostoljubivisti su dobrodošli, čak neopohodni. Jer moguća su djela bez ljubavi ali ne i obrnuto, nema ljubav ako nema djela. Medjutim, prvo cinite drugo ne zaboravljajte kaže Gospod, kao i svaki/a suprug/a, če reći hvala ti za tvoj ručak, za platu koju donosiš kući, za tvoj trud i sve sto činiš za nas, ali meni su tvoja ljubav i pažnja presudni. Ako toga nema, ne vrijedi.