недеља, 30. октобар 2016.

Upoznaj svoje granice

"Upoznaj svoje granice pa ih prevazidji." je ispravna "formula uspjeha" koju promovisu mnogi svjetski motivacioni govornici ... Pisao sam o tome, da nas Bog poziva da u vjeri iskoracimo izvan svojih ogranicenja u nemoguce, iz racionalnog u iracionaono, iz prirodnog u natprirodno, sa one strane života..

Medjutim, tek jutros mi je postalo jasno da ova izreka nije samo o prevazilaženju granica i vjeri. Ona počinje sa nečim vaznijim - upoznavanjem svojih granica.  Ko dodje do ivice svojih fizickih snaga, umnih napora i  emocionalnih pragova otkriće šta su stvarne ljudske snage, odnosno nemoći. Dokle može covjek a odakle moze samo Bog. Takvi ljudi neće bez jakog unutrasnjeg impulsa prelaziti granice. Čekaće na Boga, čekaće na povoljan vjetar..

E za takve i samo za takve, stoji Boziji poziv da krenu preko.. Svi ostali nijesu se kvalifikovali za vjeru oni su samo euforicni i optimisticni bezumnici koji nemaju pojma sto rade. Takvi u svom pozitivizmu i "slobodi" srljaju u sopstvenu propast,  nesvjesni i neiskusni ulaze u bitke koje nijesu njihove, prihvataju se poduhvata koji prevazilaze njihove moći i njihov poziv. Ginu. Sa takvima Gospod skoro da ne može nista , osim da ih moli da stanu.. Samo vrhunski sportista, uvjezbani vojnik,  požrtvovani pregaoc ili prokusani duhovnik će vam govoriti o svojim granicama. Samo tu na tim granicama se otkrivaju polja vjere, slobode i slave. Na granicama je oduvjek bila bitka za svako cartsvo.

Mozda mi ne volimo disciplinu, Božje zapovjesti i zakone, jer ih smatramo ogranicenjima i zelimo ih pricom o slobodi osporavati i prelaziti. To je pogibao. Samo pred onim koji dodje do krajnje isrpljenosti i očaja u svojim pokusajima, preglaštvu i treninzima , otvaraju se dveri, podižu ljestvice ka nebu i pronalaze u sebi neku novu snagu za koju do tada nijesu znali i prelaze preko. Takvi se kvalifikuju za cuda, takvi pomjeraju ljudske granice otkrovenja i ulaze u slavu Bozju..