понедељак, 10. октобар 2016.

Smaranje kao formula uspjeha

Nekoga vaspitanog ko vas obazrivo i lijepo zamoli za pomoc lako otkačimo i eskiviramo ali zato popuštano pred onim upornim i dosadnim napastima. Po sistemu samo da otkačim smarača, a zapravo činimo nepravdu jer često su oni prvi u većoj potrebi. Medjutim samo da bi olaksali sebi mi dajemo i vise vremena i pažnje ovima drugima koji nas saleću i činimo im po njihovim zeljama a ne nasim odlukama..
Žalimo se poslije kako takvi ljudi napreduju i uspjevaju a ne vidimo koliko svojim ponasanjem pomazemo tome. Pa i sami postajemo takvi.
Zato sam se zadnjih godina zarekao da neće biti tako, i od tada mi je.mnogo ljepsi život postao.  Jednako postupam prema svima, trudim se da moje DA ili NE nikad ne zavisi od napadnog spopadanja, čak naprotiv.. Prije cu pomoci onom koji sa nekom ispravnim stavom dodje nego ovima smaračima. Njima se čak zainatim, pa ne pomazem dok ne shvate da kod mene izazivaju samo kontraefekat. Svjesno obraćam pažnju da na prvo iskanje i moje djece i svih drugih odreagujem, da razmislim i donesem.odluku .. I da mi onda ona naknadna ulagivanja, dosadna iskanja pa i vrlo neprijatne prijetnje ne uticu na odluku i na volju... Jer zasto bi pomagao da ovaj svijet postaje mjesto gdje bolje prolaze bezocni i uporni smaraci nego kulturni i vaspitani ljudi, kako u zivotu tako i u poslu pa cak i u ljubavi..