уторак, 13. септембар 2016.

Strasna ljubav

Vidio sam strasnih ljubavnika koji ne vjeruju u Boga, ali ne i silnih slugu Bozjih koji nijesu strasno voljeli i bliznje svoje a narocito Boga.
Ko nije volio silno , ko nije volio fatalno, sa strascu vatreno i bez kalkulacije, pa bila to i najveća svetica ili najgora gresnica taj neće ni Boga ljubiti ispravno kao sto pise "svim svojim srcem, svom svojom dusom i svom svojom snagom". I tek tada, samo takvoj ljubavi i strasti , Gospod obecava "Dat cu da me nadješ". Jer On je žarki ljubavnik dusa nasih , onih koji takodje ginu za Njim u ljubavi. Bog za sve ostale ce ostatu dalek, nedokuciv i neuhvatljiv , nece se otkrivati nadmenom i mlakom srcu. A zar bi i mi? U ljubavi sve se oprasta i bijes i bol i uvreda, sve osim mlakost i ravnodusnost.
Kao sto se nevjesta rumenih obraza koji gore, ubrzanog daha i uzlupanog srca polako se skida pred svojim ženikom, da mu se cijela preda da je pozna u intimi, tako se i Gospod otkriva samo onoj dusi koja za Njim trepti u strasnoj ljubavi. Taj intimni cin  dotiče srce Bozje gore na nebesima, a onda se ta isti nebesa spustaju na nas, otbaraju  i čuda se desavaju. "Jer mnogo moze molitva pravednika ako je zarka!".
Sve je moguce onom koji je kipti od strasti za Gospodom, koji grabi i koji ga otrkiva i osvaja jer " od Jovana Krstitelja na ovamo Carstvo Nebesko se na silu uzima". Gospod (a i mi svaki jedan) je slab na takvu strast, takvo pouzdanje, takvu spontanost i odlucnost, koja nastaje iz ljubavi. Takav  ljubavnik dolazi cista srca , nepodjeljena uma i svom svojom snagom zivotnom , moli, trazi, lupa i nalazi. Ne izvinjava se i ne petlja i zamickuje on ide po ono sto je oduvjek bilo njegovo. 
Jer u ovome fatalnom plesu ljubavi , sve je pitanje zivota i smrti, daje se sve od sebe ali i se i sve trazi i zadobija. Dvoje postajj jedno. Bog i čovjek. Čovjek i žena. Ne zna se ko gdje počinje a gdje se zavrsava jer ona vatra je napravila čvrsi var i spojila ih u bogočovjecanski bimetal, i taj spoj vise nista ne moze da slomi, ni jedna vrata paklena ne mogu nadvladati.