субота, 12. децембар 2015.

Koliko je veliko tvoje skrovište

Čini mi se da uspjeh ponajviše zavisi od toga koliko ti je skrovište. Zapazićeš da ne traže skrovište samo manje životinje što tako pokušavaju da uteknu goničima i izbjegnu da postanu plijen krupnijim zvjerima poljskim.. Već itekako i zvijeri to traže.. nema zvjeri koja nema skrovito mjesto, iz koga vreba plijen i napada..u kojem vida svoje rane, podiže svoje mlade, gdje se hrani i odmara..

Svi se skrivaju. Svi trebaju skrovište. I jedni i drugi.. I žrtve i predatori.. Njegoš , ne slučajno, kada govori o velikanima i kako nastaju pominje skrovište " Iz grmena velikoga lafu trudno izać nije.. ".. Iako tu pominje velike narode koji jedino mogu da izrode genije, tu se otkriva ovaj fenomen skrovišta.. Veliko žbunje krije velike zvjeri..

Jer skrovište je gnijezdo iz koga se rađaju i podižu lafovi! Blago čovjeku koji ima veliko skrovište, kojemu je domovina veliki grmen , majka i podrška, kojemu je dom utočište i mir, kojemu je tajna klijet često mjesto boravka, kojemu su braća i prijatelji taj žbun koji ga krije, kao Gospod onim liistom smokve Adamovu golotinju, ilo onaj plašt Nojevih sinova kojim pokriše golotinju svojega oca u dan njegove slabosti. Blago takvom čovjeku , jer on nađe veliki grmen... Takav čovjek će uspjeti i otići daleko ..

Ali samo onoliko koliko je veliko bilo njegovo skrovito mjesto , gdje se krepio da bi nastavljao dalje.. Do onog nivoa zrelosti da je i sam postane zaklon i štit svojim bližnjima i djeci , da bi u njegovom krilu oni nalazili svoja skrovišta za sve izazove koji ih čekaju...