субота, 12. децембар 2015.

DUHOVNE ISKRE: Mir u duši


"Postoji jedan siguran vodič kroz život.. MIR U DUŠi ... Ono što te unespokojava i što ti krade mir to sigurno nije dobar izbor, ma koliko razum drugačije govorio.."

"Ima li šta gore i tragičnije od čovjeka koji učini dobro djelo nekome pa se onda stalno žali, čangriza i kaje godinama.."

"Nema ništa teže nego sijati u sušnoj i gladnoj godini, odreci se u vjeri trenutnog obroka i to sjeme baciti pod zemlju, sve na račun očekivanja budućih dobara i prinosa.. Ali nema ničeg ni potrebnijeg ni blagoslovljenijeg u takvim teškim vremenima .."

"Rješenja su uvjek vrlo jednostavna, realna i logična ali to shvate i znaju samo pobjednici kad uspjeh ostvare."

"Nevolja je što pogrešne odluke, postupci i grijesi ne tangiraju samo onog koji ih čini već što ostavljaju posljedice , često i trajne, na njegove bližnje i ljude koji ih okružuju.. pa nevini stradaju."

"Dobro je po malo sumnjati u stvarnost a više vjerovati u Riječ Božiju."

"Vidio sam danas sliku "lažnog sunca" iznad Herceg Novog.. Vrlo interesantan optički fenomen! Ima fantasticne simbolike. Kao nekakav znak.. Nije lose se katkad preispitati da se i mi nijesmo okrenuli ka "lažnim suncima".. Da vidimo šta je temelj našeg pouzdanja u životu, na čiju se snagu i silu oslanjamo da će nam pomoci, griju li nasa srca prava ili lazna sunca i ko su nasi autoriteti koje slušamo.. Nista nije slucajno u prirodi ."

"Ne kapiram ovu poplavu "nezainteresovanosti za tudje mišljenje".. Naravno, mene zanima šta drugi misle, oduvjek, ali ne vidim zašto je to problem da živim po svojim uverenjima i "ostanem svoj" kako to kažu."

"Iskustvo nije uvijek pozitivna stvar i prednost."

"Istina je da je u vjeri, miru, rodosti i ljubavi Carstvo Nebesko, ali kroz dvoje vatrenih vrata moraš proći da bi stiglao na to Nebo. Prva, kada odbaciš ovaj svijet zbog Boga i druga, mnogo bolnija, kada te taj isti svijet odbaci zbog onog u šta vjeruješ.. Ako prođeš kroz obije ove vatre odbačenosti a ne izgubiš radost, ljubav, vjeru i mir kupio si ulaznicu za Raj."

"Proćitah skoro naslov nekog teksta poznatog mislioca. a kojeg ne mogu da se sjetim ... ali me je misao žacnula u srce pa je pominjem ovih dana.. Otprilike ide ovako:.Sta čovjek može više da trazi od zivota osim da ostane vjeran svojim uvjerenjima da moze da radi ono sto ga ispunjava i da ne zavisi od volje niti jednog čovjeka.."

"Čekamo svi ali nije svako čekanje isto.. ko čeka na ljude možda i dočeka ono što je htio, neku pomoć i podršku ali tek kad mu više nije ni potrebna, pa ni važna i kada već može sam.. A ko čeka na Boga ne dobije možda tačno to što je htio i kad je htio, ali dobije tačno ono što mu je potrebno i u pravo vrijeme kad mu je trebalo..."

"Sve vise mi postaje jasna ova uzajamnost.. Zelis da služis Bogu a On te uputi da služiš ljudima.. Kažeš Mu da ga voliš a On te pita o ljubavi prema bližnjem.. Kazes imas vjeru u Boga a On te pita za izgubljenu vjeru u ljude itd itd Jer to je ona priča o Krstu. Sastavljen je ne samo od vertikale već i od horizontale.. tamo na mjestu gdje se ove dvije dimenzije sijeku e tamo je volja Bozja za nase zivote. Sve ostalo je vjerski fanatizam i elitizam.. Ne može biti nešto dobro za.tvoga Boga što nije dobro za svakog pojedinog čovjeka oko tebe.. Nema ispravnog odnosa sa Bogom tamo gdje se prekidaju odnosi sa ljudima i obrnuto ne možes imati ispravan stav prema svijetu koji te okružuje ako najprije njesi izgradio svoje vertikale tj. pomirio se sa Bogom.."

"Razmišljam ovih dana o izjavi jedna žene koja se bori za lica sa hendikepom: "oni su umrli jer nijesu znali svoja prava"... I to je istina kroz cijelu istoriju.. Biblija uči da onaj koji nema znanje o svom duhovnom nasljedstvu gine i koji nema otkrivenje o svom identitetu slabi i nestaje... Hrišćanstvo je oduvijek bilo iskonski poziv na otkrivenje ko smo, odakle smo i kuda idemo.. Nažalost mnogi i dalje žive kao ono " ružno pače " ubijeni u pojam, odbačeni i prezreni, bez znanja da su zapravo oni predivni labudovi u Božjim očima za koje On ima svoje jato i bolju perspektivu.."

"Neodlučnost i promišljenosti su potpuno različita svijeta i dva kvalitativno različita stava.. Iako spolja možda izgledaju slično razlika je unutra u nama, u srcu tj. karakteru čovjeka.. Neodlučnost je uvjek greška, jer se lako prepoznaje pa šalje poruku i daje odgovor (uglavnom negativan) iako do odluke i odgovora nije ni došlo.. A kada i dodje ljudima je poslije i svejedno kad se ovaj na kraju i odluči .. Pa pretrpi dupli promašaj.. Promaši vrijeme i cilj... A nije tako kod promišljenosti, tu je skoro uvjek jasno da ispred sebe imate čovjeka koji tačno zna šta hoće iako ne vidite nikakvu aktivnost.. I to se najbolje potvrdi kada krene odlučna akcija.. Uspjeh je skoro garantovan, jer je pogodjeno i vrijeme i cilj."

"Ima dobre simbolike u onim stripovima u kojima glavni JUNACI imaju sposobnst DA VIDE KROZ ZIDOVE.."

"Ima jedno "sljepilo" koje se dešava pomnim pismatračima.. Udubiš se, gledaš, paziš, posmatraš i onda najednom više ništa ne vidiš, ništa ne razaznaješ i što je najgore ništa ne razumiješ.."

"Borci borilačkih sportova mogu da potvde da kad u borbi ispucaš onaj svoj najjači udarac, onaj učinjen iz petnih žila i iz sve snage a promašiš, to može da te košta cijelog meča.. Istrošiš se više nego 10 sličnih udaraca koje pogode cilj.. padneš psihički i nastupa rezignacija, postaješ laka meta.."