среда, 02. септембар 2015.

Tovarno magare

Postalo mi je nešto kristalno jasno.. Kad ljudi vide da je neko odgovoran, pouzdan i brižan oni lijepo "snađu" tog čovjeka pa na neki način sve brige prebace na njega, kao neko tovarno magare kojem se na samar samo nabacuju brige da ih on nosi... I onda ostale lijepo obuzima neki mir i bezbrižnost pa čak i zaborav na mnoge obaveze samo zato što u podsvjesti znaju da je za pultom, za mašinom, zadeskom, za kompjuterom, radnim stolom, neka pouzdana, brižljiv osoba koja o svemu brine i koja će da javi ako nastane neki problem.. Može da to bude i najniže rangirana osoba u sistemu, običan vojnik, savjesna pripravnica, medicinska sestra, student ali kad je ona "tamo", onda nema frke, sve je pod kontrolom, možemo da odemo na pauzu, kaficu i bezbrižnu "čašicu razgovora"..

I čudni smo mi ljudi, kako nam donosi mir i spokojstvo povjerenje i vjera u tog savjesnog "malog čovjeka"..
A kada nam najmoćnija, najodgovonija, sveprisutna i najbrižnija osoba u cijelom univerzumu kaže „Bacite sve brige na Mene, jer se Ja brinem za vas“ ( 1 .Pet.5:7) mi ne nalazimo ni mira ni spokoja, ni radosti ni zaborava..
Kao da mogu čuti Boga koji kaže..

"..pa zar mi ne možeš vjerovati ni tolicko koliko onom najmanjem od svih vas ljudi!??? Zar ne možeš ovu noć predati brige meni i otići mirno da spavaš, iako znaš da svijet neće nestati dok ti toneš u san.. Da ima samo Jedan, pravi vojnik, stražar, budni i odgovorni čuvar tvoj koji nikad ne.drijema, koji nikad ne zaboravlja svoje i koji je uvjek na pravom mjestu da te zaštiti i da te postavi na sigurno mjesto daleko o domašaja zlotvora.. Zašto svima možeš vjerovati a meni ne? Kažeš pa vjerujem ja u Boga! A otkud onda taj nemir i nespokoj u tebi, stalna premišljanja i brige i to za stvari koje inače su potpuno van tvoje kontrole i van tvog domašaja.. Briga te tvoja odaje i tmurno čelo govori o stanju tvojeg srca i duše... Zašto mene ne "snadješ" , i zašto me večeras molitvom tvojom ne natovariš kao ono tovarno magare.. Jer Ja sam Bog, i jedino Ja i mogu nositi teret sa tvoje duše.. Jedino ja Bog, mogu donijeti mir i spokoj u sištinskim i životnim prekretnicama pred kojima stojiš.. Ja sam silan i vičan u nošenju bremena, pomočnik koji se u nevolji brzo nađe.. Bacii SVE svoje brige na Mene, jer se Ja brinem za tebe , dijete moje.. Baci brige i ne uzimaj nazad... Ne nosi ono što niko ne može da nosi.. Uzmi jedno drugo breme, breme vjere u mene, pouzdanja u moju ljubav.. To moje breme je lako i slatko.. Uči se od mene , jer ja sam krotak i od srca smeran..
Tvoj brižni Otac!"