среда, 14. септембар 2016.

Biti spreman, u tome je sva mudrost

Uvjek sam nekako zamisljao (valjda su tu i americki filmovi pomogli i neka savremena pozitivisticka skola zivota) da mudar čovjek može izbjeći svaku nevolju i da prozre i preduprijedi svaku nameštaljku, prevaru i sl.. Pa iz toga je valjda negdje proisteklo mučno samoanaliziranje i preipitivanje postupaka u vremenu kad bi upadao u neku nevolju ili dozivljavao da te neko prevari, izda ili ošteti.. Pa govorio sebi "Budalo, kako si naivan ispao ili što nisi učini ovo ili ono..".. Mozda bi cesto pomislio da nijesam bio duhivno budan, da nijesam dovoljno molio ili da je čak to zbog moje neke krivice i kazna pravedna za propuste kojekakve..
I tako dok bi sebi mučio dušu pitanjima baš ovih dana mi postade jasno dok sam radio neke poslove oko kuće (bolje radi mozak pri fizickim aktivnostima :-)) pa sam zapitao sebe vjeruješ li ti zaista u Hrista, i ono što je on rekao u Svetom pismu? !
Pa ako je On , koji je bio mudar iznad svake poznate ljudske mudrosti, pronicljiv iznad svake poznate ljudska pronicljivosti, i pravedan iznad svake poznate pravedbosti dozivio sve one strahote i nevolje; da ga najblizi prijatelji ostave, izdaju i prodaju; da ga javnost prezre i javno osramote i osude na najvece muke umirnja na krstu... što sebe vrijedjas i nazivas Budalom!?!? Ili misliš da možeš biti mudriji od Njega??!
Hmmm.. Ali, ostaje nešto nejasno i normalno je da se zapitam, pa kakva je to onda mudrost koju naučava hrišćanstvo ako i u nablistavijrm svojem izdanju može samo da te dovede do krsta i javne sramote?!? U cemu je mudrost (filozofija) života? Zar je je jedino ohrabrenje kad Isus kaze: "I vas ce isto ovako izdavati, kaznjavati i ponizavati po javnim zbornicama kao sto su mene? Ne moze biti ucenik veci od svoga ucitelja niti bolju sudbinu ocekivati"?!?!
Pa sta je onda mudrost, osim sto se treba uklanjati od grijeha i zla? Zar mudrome i ludome jednako biva? Postade mi mozda prvi put tako jasno kao dan.. Mudrost nije neka drevna vještina izbjegavanja ružnih stvari, bola i nevolje već je mudrist znati sve ovo, mudrost je spremati se duhovno za nevolje, izdajstva, ponizenja i sablazni koja ce SIGURNO doci. Mudrist je moliti za snagu i spremnost da u zli dan ne kloneš, ne odustaneš od života, da nastaviš dalje i da istraješ u pravednoj borbi ... E to je sva mudrost ( mada mislim da sam vec i ovome pisao) , i nisam budala ako su me takve stvari zadesile..
P.S. Ali d se zna.. U toj Bibliji stoji i ono zapisano malim slovima sto je Isus rekao"Da, sigurno će nevolje i sablazni doći na vas, ali teško onom preko koga će to doći.. Bolje bi mu bilo da je zakači vodenički kamen o noge i baci se odmah u more.. "