уторак, 10. јул 2012.

BALEGARI NE VJERUJU SREĆI

Mnogo sam volio da slušam Džonija Štulića. Pamtim odlično taj album "Balegari ne vjeruju sreći". Mislim da je bio jedan mojih omiljenih.Džoni je razobličavao ljudsku glupost i predrasude kolektivizma. Upirao je prstom u licemjerje i uvjek pjevao o onom što je ispod površine "kože". Ipak neću pisati o njemu, već o tim ljudima o kojima je, vjerujem, i on pjevao. Možda prvi put razumijem ko su zapravo ti balegari, koji ne vjeruju sreći?
Balegar je mala buba tvrdog oklopa, koja se isključivo hrani balegom i osopom. To joj je i iće i piće. Pravi velike lopte balege koje višestruko prevazulaze njene gabarite i gura do nekog skrovišta u koju te lopte zakopava i kasnije se njima hrani. Dosta često neki balegari postave svoja jajašca u te kugle iz kojih se kasnije izrode male larve koje se hrane tom balegom dok ne izrastu i krenu u samostalan život.
Stari egipćani su balegare izdigli na nivo božanstva. Po njihovom predanju balegari su simbolizuju nastanak svijeta. U toj priči o nastanku neki balegar je kotrljao svoju loptu balege od istoka ka zapadu i zakopao ju je u zemlju, i onda su nakon 28 dana iz te balege izašli drugi balegari. To je njima otkrilo nastanak sveg živog stvorenja iz sunca. Bog sunca Ra im je bio vrhunski bog. Koincidencija sa pričom je što i Sunce ide od istoka ka zapadu, gdje se "zakopa u zemlju", a mjesec dana traje oko 28 dana, pa su to lijepo povezali i napravili priču kako je iz sunceve lopte, kao iz one balege sve nastalo. Toliko su vjeroavli u tu priču, da su za veliki praznik posvećen Bogu sunca nosili neke kipove u obliku balegara, raznih boja koje su svaka nosila po neke poruku.
I to je to, čovjek ako se potrudi u svakoj gluposti može da pronadje neki "smisao", i da napravi teoriju i filozodiju. Kao što su i Egipćani u balegarima,"otkrili" tajnu nastanka svijeta, jer im se to uklapalo u njihov koncept. Nije to samo nekada davno bilo, mnogo je "balegara" i danas, koji iz raznih "ljudskih balega" hoće da stvori velike teorije o nastanku svijeta i nove životne filozofije.
Posljednja velika teorija je i ovonedjeljna "senzacija" da su naučnici u Cernu, u koje su uložene milijarde dolara, pronašli Higsov bozon iliti "Božiju česticu". Hoće posmatranjem kretanja u onom velikom akcelatoru, da otkriju nastanak univerzuma. Pokušavaju da potkrijepe neku teoriju Velikog praska i da tom novootkrivenom "Božijom česticom" dokažu zapravo nepostojanje Boga. Gledao sam stotine naučnika pred čitavim svjetskim auditorijumom koji plaču i skaču od radosti. To su ti savremeni balegari koji ne vjeruju sreći. Koji su spremni da vjeruju u stotine nevjerovatnih stvari, kako je sve nastalo iz ničega, pa je onda iz nežive materije stvorena živa, pa je od amebe nekom evolucijom stvoreno stotine huljada nevjerovatnih oblika života. I ljudi su spremni da za to daju ogromne pare i vjeruju u razne priče i čudesa samo da ne žele povjeruju u jedno jedino - da je Bog stvori svijet!
Ovi "balegari" smatraju da posmatranjem i proučavanjem nekih takvih "balega" mogu da objasne Boga, odnosno da ga ponište. Oduvjek su pokušavali da se bave alhemijom ili da nadju "Božije čestice" da bi stvorili neku novu "vrijednost" i velike teorije, a zapravo sve da bi vladali svijetom.
Iako je njihova balega je toliko mnogostruko veća od njih, da je jedva kotrljaju, oni u svakom slučaju su uspjevali da je prodaju za Nobelove nagrade i da kao i nekada u praistoriji, i danas, da na tu foru zgnu milijarde.
Eto zašto im ne vjerujem da je sve nastalo iz balege!