петак, 15. јун 2012.

SLABA TAČKA

Sad mi ispriča Ceca jednu vrlo inspirativnu scenu iz serije o Sulejmanu Veličanstvenom, koja je zasnovana na istorijskim činjenicama o tom velikom otomanskom vojskovodji i osvajaču. Sultan je zapovjedio svojim vezirima da pošalju špijune duboko u neprijateljske redove da ispitaju njihove slabe tačke, da saznaju za starješine koji nijesu odani i lojalni svome kralju, da vide ko je potkupljiv ko bi mogao da stane na njihovu stranu. Ako uspije da pronadje i zadobije te "slabe tačke" mogao bi da porazi cijelo carstvo.
I tako je i sa našom dušom, mnogo šta pokušava da nas zadobije i obuzme cijelog. Proučava naše slabe tačke, naše osjeljiva mjesta. Ako to nešto ili neko uspije da nas pogodi u slabu tačku, odnosno da pogodi osjetljive oblasti može biti u mogućnosti da kontroliše i naš život. To je ona čuvena priča o velikom junaku Ahilu koga je pogodio Paris u jedino slabo mjesto, to je njegova peta, odnosno tetiva.
Šta učiniti, kako se odbraniti? Treba ukloniti svoje slabe tačke. A one nijesu, kao što mnogi vjeruju, samo neke naše zavisnosti, poroci i sl. Naprotiv, ja vjerujem da su, slabe one tačke i oblasti našeg života gdke mislimo da smo najači. Priznati neku svoju slabost, postati je svjestan i svjestan opasnosti koja iz nje može da proizadje, su zapravo naša najjača utvrdjenja u duhovnoj borbi. Ne dave se neplivači već plivači. Opasnost veba od ljudi i sredstava kojima smo ukazali najveće povjerenje. Slabost je sakrivena u našim "vrlinama", izuzetnim talenatima, bogastvu i svemu što nam daje neku lažnu sigurnost. Kad se hvalimo nečim od ovoga u tome se krije potencijalni gubitak. Jer izmiče sa samo ono na što smo se oslonili.
Zato bi mudrije bilo ispovjedati svoje slabosti i ne oslanjati se na ljudsku i materijalnu pomoć, pa će naš život tj naše malo carstvo biti naslonjen na Veliki Oslonac, koji se pomjeriti ne može. Tada se Nebesko Carstvo useljava u "naša slaba područja" i pokazuje svoju silu. I ono se ne da podrivati, oboriti, a ne može mu se ni odoljeti,