субота, 16. јун 2012.

NIŠTA NIJE NEMOGUĆE

Mnogo sam okružen negativnim govorom i pričama o ograničenjima i nemogućnostima, zbog čega sam gotovo odustao od nekih svojih planova, uvjerenja i očekivanja, jer sam smatrao to nemogućim!
Šta je zaista nemoguće? Da li postoje i u čemu leže naša ograničenja? Jedan svještenik iz druge polovine 19og vijeka, propovjedajući na ovu temu rekao je: "Sa Bogom je sve moguće, osim da čovjek poleti." a onda kao da ga je sam Bog demantovao, njegova dva sina Orvil i Vilbur su poslije manje od 50 godina bili prvi ljudi u istoriji koji su poletjeli. Pogadjate, taj sveštenik se zvao Otac Rajt.
Pitanje ljudskih granica je uvjek zaokupljalo ljudsku maštu od starih mitova o Ikaru, koji se drznuo da predje neke granice, pa su mu sagorjela krila i doživio pad, pa do naših dana i ere naučne fantastike. Ali ipak mnoge od fantazija su se ispunila u istom vjeku. Jedan naučnik iz 1910 godina je npr. tvdio nezamislivu stvar da će svaki čovjek moći nositi sa sobom telefon i radio. I evo to se obistinilo.
Ali ispunilo se i mnogo više nego što su neki i mogli zamisliti. Bil Gejc je na početku svoje karijere početkom 80tih godina izjavio da će najviše što jednom čovjeku bude trebalao kompjutereske memorije je 64 kb koliko je tad imao čuveni Commodore 64. A kako to danas sa harddiskovima od nekoliko terabajta, sve smješno izgleda. Jer sve što možemo svojim umom zamisliti moguće je.

Problem nije u tome što je nešto nemoguće, već u nečem sasvim drugom. Nije Bog čovjeku postavio granice te vrste, naprotiv. rekao je :"Sve je moguće onom koji vjeruje!". On je postavio granice u smislu grijeha, ali ne i čuda koje je dao onima koji ispunjavaju taj jedan i osnovni uslov - vjera. I nije nešto što želiš nemoguće zato što je neko tako odredio, ne, nego je problem što nismo mi spremni da vjerujemo u čudo i da djelujemo spram tog svog uvjerenja.
Ako želiš da letiš, kao Braća Rajt, ne slušaj svog velikog i obrazovanog Oca, pa makar on bio i čovjek Božiji. Nemoj da slušaš svoje strahove, svoj racio već pronadji u svom srcu vjeru za ono što sanjaš i drži se nje. Ne slušaj kao ja što slušah negativne riječi "majstora nemogućnosti", koji znaju sve o tome zašto je nešto nemoguće. Koji su eksperti za "otvorena pitanja", puni negativnih iskustava iz prošlosti, virtuozi izgovora i propalih pokušaja njihove mladosti. Onih koji su davno prestali sanjati, odbacivši svoje vizije kao nemoguću misliju.
Ne slušaj ih, jer sve je moguće onom koji vjeruje. Jer ako je to što imaš pred očima, moglo da postane u tvom umu, u tvom oku i srcu, moći će postati u materijalnom svijetu, samo ako budeš do kraja istrajao, govorio, mislio i djelao spram svojih čvrstih uvjerenja.