субота, 09. јун 2012.

FATAMORGANA

Postajem svjestan jedne gorke istine, da dugočekano rješenje jednog mog problema je zapravo jedna obična fatamorgana. Fatamorgana je optička varka koja se posebno javlja u pustinjama, na visokim temperaturama kada žedni nevoljnik u daljini ugleda glatku površinu vode. Fatamorgana se stvara zbog prelamanja svjetlosti na vrelom vazduhu iznad užarene površine pustinje, tako da se vidi ka neko jezerce ili barica u kojem se ogleda nebo. Ali još jedan efekat čini fatamorganu opasnom po nevoljnika koji krene ka toj iluziji vode da se napoji. To je efekat odmicanja. Naime, što se više primičeš toj "vodi" ona se sve više odaljuje. Tako da je fatalna za one koji ostave svoj pravac kretanja i odredište ne bi li dohvatili i dosegli taj "blagoslov". A njega zapravo nema.
U Knjizi Ponovljenih zakona zapisana je tajna Blagoslova i Prokletstva. Mojsije je u pustinji iscrpljenom narodu koji je skoro 40 godina "jurio" za obećanom zemljom, otkrio istinu koju sam danas osvjestio. Ustao je i ponovio čitavu Knjigu Zakona koju mu je Bog objavio i rekao: "Ako poslušate riječi ove knjige, i ako ih primjenjujete u svom životu, svi blagoslovi koji su zapisina u knjizi DOćI ĆE NA VAS I STIĆI ĆE VAS!
I u tome leži istina da Božiji blagoslovi su takvi da se ne jure kao fatamorgana. Naprotiv, oni tebe jure. Kad krenemo ka Bogu, a ne prema brzim rješenjima, novcu i uspjehu, blagoslovi počinju da jure za nama. A Mojsije kaže još STIĆIĆE nas. Nema tog pravednika koji može brže trčati od blagoslova da ga ovaj ne može stići.
Velika je razlika izmedju fatamorgane i blagoslova iako umije da zavara. Zato se i ove "trkalice" u našem životu i zovu optičkim varkama. Jer se čini da se u njima ogleda Nebo. Vrlo lako pomislimo: "Ah, evo ga rješenje, to je spas za našu žednu i napaćenu dušu." Čak se čini i da Bog se ogleda u tome, pa sve djeluje fantastično. Ali nekako je nedostižno. Teško onom koji ostavi svoj put da bi krenuo za ovim lažnim blagoslovima, zadovoljenju nagona i potreba. Taj će sigurno zalutati i glavu izgubiti.
Ali neće se izgubiti čovjek koji se drži svoga puta i drži odgovrono zadatka koji mu je povjeren. Žeđ će utoliti taj koji traži onog koji je Izvor pa će ga sve ostale vode sustići. Jer samo onaj koji bude krenuo za Istinom da traži Boga i sluša Njegove zapovjesti, neće morati da juri za blagoslovom. Ne, njega će početi da stižu svi oni blagoslovi koji su zapisani u Svetom Pismu. Biće plodni a ne besplodni. Biće glava a ne rep. Biće prvi a ne posljednji. Biće blogoslovljen svaki njihov izlazak i ulazak i uspjeće na svim svojim putevima.
Zato ne mislim više da se osvrćem za nekim optičkim varkama, koje govore: "Ovdje sam dodji!", a samo se odmiču kao u nekim noćnim morama u kojima nikako da dodjemo do izlaza. Danas želim da promjenim fokus i da se skoncentrišem na svoj put, a ostalo će doći.