уторак, 08. мај 2012.

SPIRALA

Da li ti zvuče poznato riječi: "O zar opet!?", "Moram li sve ispočetka?", "Dokle ću da imam posla sa vama? Stalno li vas moram nadgledati i misliti za vas!", "Već vidjeno! Ista meta isto ostojanje!", "Sve se vrti u krug!" itd...
Najgore nešto u životu, to su isti problemi koji se ponavljaju. Iste bolne situacije. Isti padovi. Kao da se sve vrti u krug. Ako šta donosi očaj u život, to je ovo ponavljanje stvari koje smo mislili da smo pobjedili i da smo prevazišli.
Meni su se prošli mjesec ponovile stvari koje sam vjerovao da mi se nikad neće ponoviti. Kao u onim horor fimovima kada ustaje ona napast koju je glavni glumac ubio, pa okreće ledja i sjeda isrpljen da odahne, ali ne lezi vraže, napast opet ustaje i hoće da zamahne da zada novi podmukli udarac sa ledja.
Potrebno je pronaći u sebi još one snage iz petnih žila da se ustane i iznova udje u borbu dok zaista ne satremo neprijatelja tj problem koji nas muči.
Pročitah skoro onu priču o proroku Jeremiji koji se iznova i iznova upadao u probleme jer je ukazivao na grijeh kralja, sveštenstva i idolopoklonstva koje je zahvatilo čitav narod. Odlučio je da sve riječi proroštva koje je dobio pretoči u knjigu. U to vrijeme pisanje knjige je bio mukotrpan i veoma skup poduhvat. Inspirisan i nadahnut Jeremija je govorio a njegov pisar i učenik Baruh je sve to hvatao i zapisao. Kad je završena ta velika knjiga proročka, jedna od najvećih u starom zavjetu, Baruh je išao i čitao po javnim skupovima i kućama. I onda jednog dana kralj je saznao za tu knjigu, naredio da mu je donesu i da mu je pročitaju. Kada je čuo sadržaj te Riječi Božije. Uhvatio je knjigu i iscijepao i bacio u vatru dok cijala nije izgorela. Uništio je svoje ogledalo, jer nije želio da se odrekne njegovog raskalašnog života i nekih političkih i vjerskih sredstava i metoda koji su mu obezbjedjivali prevlast.
I onda je Baruh javio Jeremiji, da je njegovo životno djelo uništeno.
Ja sad kad sam objavio knjigu, mogu da zamislim koliki je to gubitak, da ti neko javi da je potpuno uništeno tvoje djelo. Tad nije bilo fotokopirnice, nije bilo bekapa na komjuteru da ti vrati izgubljene podatke. To je bio jedan jedini primjerak knjige, koji je sada bio uništen.
I šta je uradio Jeremija, a to je lekcija za svakog ko hoće nešto da ostvari, počeo je da piše knjigu PONOVO tj. IZNOVA. Trebalo se sjetiti svega, trebalo je iznova naći inspiraciju i nadahnuće, trebalo je prionuti ponovo na mukotrpan posao. Uf. Mogu misliti kako je teško pobjediti u sebi onu zlu volju, očaj i bijes i početi stvari iznova. To je metanoja. Jedan prijevod odnosno značenje riječi metanoja je upravo to: "misliti iznova".
To je lekcija koju sam po ko zna koji put učio, da kada vidiš da hoće da ti se vrate negativne stvari i misli, da smogneš snage u sebi i da kreneš ponovo da se boriš. I to nije uopšte lako. Jer pomisao da nisi uspio da prebrodiš te stvari, da to nešto ružno iz prošlosti treba opet da ti se dešava, da spodoba nije mrtva, to zaista baca u očaj.
Ali podjeliću sa vama jednu lekciju koju sam naučio tačnije jedno otkrovenje koje mi je dala volje da ponovo ustanem i da se borim: "Nije krug u pitanju, već SPIRALA!". Drugim rijčima, ne ponavljaju se stvari u krug, tako što ona zamišljena kružnica dodje opet na početak i okreće opet iznova kao kakvim nevidljivim šestarom. Ne, stvari se dešavaju u spirali, iako izgleda da se vrte oko centra, ali dešava se jedan proces rasta, neko sazrevanje u nama, tako da je ona kružnica sve dalje od centra i kad okrene 360 stepeni, ona ne dolazi na početni položaj, već formira spiralu. I to je fenomenalno. Mi rastemo, postajemo sve snažniji i snažniji, iako djeluje da smo sve slabiji i slabiji i gubimo volju da se suočavamo sa istim stvarima, čak sve težim. Ali to je zato što ne shvatamo da smo tome dorasli. Pa iako je moćniji naš dušman, mi smo još moćniji. Pobjeda je sve veća i veća. Samo se čini da je isti neprijetelj i veći, to je zato što smo mi veći i što se spremamo za još veću pobjedu i slavu.
Trebamo se ohrabriti kao Jeremija, i da ne očajavamo što neki ruše naša životna djela. Mi ćemo nastaviti da gradimo iznova, jer to je jedini put za pobjedu. Zar i stara latinska izreka "Repeticio Mater Studiorum" ne kaže da je ponavljanje majka učenja. Vodje moraju da nauče ovu lekciju, da se stvari moraju činiti iznova i iznova dok ne postane savršeno. To predstavlja napor, ali jedino to donosi pobjedu.
I tako je bilo nova Jeremijina knjiga je sačuvana do današnjih dana. Predstavlja inspiraciju za mnoge i mnoge generacije, jer je jedan čovjek odlučio da se ne predaje, da ne očajava, već da krene IZNOVA! Krenimo i mi, spirala naših života će probiti sve granice i sve neprijatelje, jer smo smogli snage da uradimo stvari ponovo i ponovo, dokle bude potrebno! Do konačne pobjede nad neprijateljem naše duše!