недеља, 15. април 2012.

ZEMLJOTRES NA USKRS

Danas je Vaskrs, ali je takodje i 33 godine od kada je Crnu Goru pogodio katastrofalni zemljotres. Te 79te godine prošlog vijeka imao sam 8 godina. U posjeti nam je došla sad već pokojna tetka Ljuba, najstarija očeva sestra, sa mužem. Bili su budni svi u zoru, u te rane jutarnje časove kada je uslijedio snažan potres. Nastupila je metež i panika, na hodnicima i stepeništu naše zgrade. Svi su željeli što prije da je napuste. Moj otac je bio veoma pribran čovjek, nije da nikom da izlazi iz stana dok se metež ne razidje. Mene i brata su lagano probudili da se ne bi traumirali. I zaista, zahvaljujući pribranosti mog oca, ja i sav taj užas i ne pamtim kao stravičan. Dok smo se polako oblačili, uslijedio je drugi talas zemljotresa, koji je bio jak, ali nije kao o prvi. Sve se treslo u kući. Veliki plakar sa posudjem se tresao kao da je slamčica. I onda smo izašli svi polako iz zgrade. Sav narod iz zgrada stajao je uplašen na ulicama ispred zgrade. Onako sa ćebadima, u donjem vešu. Strašno. Nisu smjeli ni ući u zgrade da uzmu neophodne stari. Mi smo nekoliko narednih noći, spavali u našem Renou 4 pod vedrim nebom. Oborili smo zadnje sjedište i otvorili gepek, i napravili od nekog dušeka kao neki krevet. Nama djeci je to bilo super, jedno nezaboravno iskustvo, kao neka avantura. Ali daleko od toga da je bilo tako dobro drugim. Mnogo kuća je sravnjeno sa zemljom. A mnogo je onih koji su bili značajno oštećeni. Sjećam se da je čitav grad, sve kuće i zgrade, bile obelježene nekim oznakama različitih boja. Neke su ostale i do današnjih dana, mogu se vidjeti na nekim kućama na Draču i Staroj varoši. Crvene oznake značile su da je objekat značajno oštećen i da je predvidjen za rušenje. Žute oznake (ako se dobro sjećam) da su značile nešto kao da je objekat predvidjen za sanaciju i rekonstrukciju. A zelene oznake bi značile da je objekat dobar i da je imao samo manja oštećenja. I tako je to, kad dodju ovakve nepogode, pokazuje se kako je gradjen koji objekat.

Te daleke nedjelje kada je Isus vaskrsnuo, takodje se u samu zoru, u rano jutro, desio se zemljotres. tako snažan, da se pomjerio veliki kamen sa svetoga groba. Spale su sve prepreke, smrt više nije mogla držati više Isusa. On je ustao iz groba. Od siline ovoga dogadjaja, stražari koji su čuvali grob bili su potpuno onesposobljeni. Vidjeli su čudo, kako je iz groba iz usta zemlje, izašao Prvorodjeni!
Razmišljam, postoje neki zemljotresi, koji pokažu svačijju gradju. Pokaže se na čemu su gradjeni naši životi, kakvi smo karakteriji. Za mnoge su oni katastrofalni, kada nestaje sve što su u životu gradili. A za mnoge su prilika da se pokaže ono dobro i potvda da su na jakim temeljima i od čvrstog materijala sagradili svoje domove.
Sve ono što je bilo fušeraj, što je bilo gradjeno na nekim lažima i što je bilo zabarušeno, neće odoljeti zemljotresu. Na takvim objektima stoji i danas crvena oznaka - za rušenje. Ali sve što je bilo zdravo, što je zelene boje, što je zasnovano na istini, na pravim iskrenim temeljima odoljeće svakom zemljotresu ili drugoj katastrofi koja može doći na ovaj svijet. Jer što kaže ona izreka: "Ne pada snijeg da prekrije brijeg, već da svaka zvijerka pokaže svoj trag!"
I uopšte, ti zemljotresi na Uskrs, su kao zlatarevo rešeto kojim se ispira mulj onih zlatonosnih rijeka na divljem zapadu. Kroz one rupe propada i ispira se onaj bezvrijedni mulj i nestaje, a na mrežicama se ukazuju veliki grumeni čistoga zlata! Tako su i zemljotresi koji su se dešavali tih dana u Judeji, donijeli uskrnuće za Isusa i mnoge druge. Kao da su se ukazali grumeni zlata iz sveopšteg mulja, koji ih nije mogao dugo skrivati i zarobljavati. Jer dolazi zemljotres koji obara svaki grobni kamen i svaku prepreku, da izadje ono najbolje na svjetlo dana.