четвртак, 19. април 2012.

PION ILI KRALJICA

Sjećam se kad sam u osmom razredu osnovne škole Milorad-Musa Burzan, pobijedio na školskom takmičenju u šahu. Iako se nisam do tada nikad aktivno bavio šahom niti pohadjao neku školu šaha, pobjediti na školskom takmičenju od nekoliko desetina učesnika svih razreda bio je popriličan uspjeh. Znam da sam u odlučujućoj partiji pobjedio protivnika, tako što sam sa kraljem i nekoliko piona, sa iscrpljujućem nadgornjavanju uspio, greškom protivnika, da dodjem do krajnjeg polja i da zamjenim piona za kraljicu. Ta nova Kraljica je donijela šah-mat. Kasnije sam išao na neko opštinsko takmičenje, i nisam ostvarivao neke značajnije rezultate, ali pamtim takodje jednu veliku simultanku sa nekim čuvenim velemajstorom, sa kojim sam od 50 tabli medju retkima taj dan izvukao remi.

Pominjao sam tu divnu biblijsku knjigu o Jestiri. Priču o prelijepoj ropkinji koja je od stotine ljepotica iz čitavog carscta izabrana za najljepšu i koja je postala Persijska kraljica. To nije priča o izboru za mis univerzum, već priča o jednom čudesno spasenju porobljenog božijeg naroda. Ona je možda i bila jedna bezbrižna kraljica koja je uživala u blagodetima njene lijepe sudbin, dok nije došao dan kad je prijetilo istrebljenje njenom narodu iz kojeg je potekla, zbog podmukle odluke Velikog vezira Amana. Tada je došla opomena od njenog strica Mardoheja, ali i svojevrsna Božija opomena: "Ne smiješ da sada zatajiš, moraš da se zauzmeš kod kralja za svoj svoj narod. Ne znaš li da si zbog ovog dana postala kraljica?"
Jedna stara kineska poslovica kaže: "U životu kao i u šahu, nekad pion postane kraljica!". I taj Velemajstor nad Velemajstorima, igra partiju na bilion tabli, i katkad za pobjedu dogura piona do vrha table i zamjeni ga za kraljicu. I ta promjena, ta metanoja, iz koje pion postaje kraljica, nije zbog nekog izbora za mis univerzuma ili za neki bestseler o usjehu. To je transformacija sa svrhom, da kraljica učini odlučujući potez, da napravi preokret u partiji i da se zauzme za svoj ugroženi narod, da donese pobjedu i spasenje.
Tako prijatelju nemojmo reci sreća mi se osmijehnula, postao sam ovo ili ono. Dobio sam na lutriji života i postao poznat ili slavan, pobedio na takmičenju ovom ili onom zbog svoje ljepote i sposobnosti. Bolje pomislimo da nisu ove riječi mudrog Mardoheja upićene i tebi i meni, da se prenemo iz tog idiličnog sna. Jer možda smo da upravo zbog ovog vremena došli do kraljevstva, da bi učinili ono što je potrebno za spasenje našeg naroda, kao u ovoj staroj biblijskoj priči. Jestira je poslušala glas svog strica. Postila je i molila 3 dana i onda došla u poziciju da kaže svom kralju za podmukli plan Amana, velikog vezira, koji je izdao zapovjest za istrebljenje njenog naroda. Ona je shvatila ovu veliku mudrost da nekad pion postane kraljica, da bi u velikoj partiji koja se igra, zadala odlučujući udarac i donjela grandioznu pobjedu nad neprijateljem!
A jesmo li shvatili ja i ti? To je pitanje. Jer ako kraljica ne učini ono što je potrebno i kakve je koristi od nje?! Bolje da je ostala samo obični pion!