понедељак, 09. април 2012.

MOGU TE BAR NOSITI

Juče se na televiziji davao i treći posljednji dio filma "Gospodari prstenova". Još uvjek mi odzvanja u ušima ona izjava malog hobita Sema, na kraju filma. Frodo je na izdisaju snaga, jer prsten (teret)koji nosi ga je totalno iscijedio. U njemu nestaje i zadnje kapljice snaga. Zatim pada gotovo mrtav, i to na samo par stotina metara od cilja. Na posljednjoj uzbrdici. Siroti Sem koji je dobio zapovjest da se ne odvaja od svog gospodara Froda, uzima Froda u naručje, pa ga stavlja na ramena kao ranjenika što se nosi i kaže: "Možda ne mogu nositi ovaj prsten (teret) umjesto tebe, ali zato MOGU NOSITI TEBE!".
Koliko ima simbolike u ovoj slici i riječi. To je ona prava slika šta treba da čine hrišćani jedan za drugog. Istina, mi ne možemo jedan umjesto drugog nositi teret i krst onog drugog. Da li je to neka služba, zadatak i odgovornost koju ta služba donosi, ja ne znam. Ne mogu na sebe uzeti brigu ili bolest koja te pritiska. Ne mogu uzeti na sebe sve ono što te snalazi na tvom životnom putu, ali mogu kao ovaj Sem uzeti TEBE i NOSITI TE u MOLITVI.

Apostol u svojim poslanicama kaže: "Mnogo može zastupnička molitva pravednika, ako je žarka!". To što ima neki pravednik koji moli za tebe, koji ti daje podršku - moralnu, materijalnu i svaku drugu - je zapravo najviše što neki čovjek može da učini za tebe i mene. Zastupati u molitvi za svog posrnulog brata, dizati ga i postojano stojati pred Bogom za njega, je najviše što se može preduzeti ili dati. Da se iznese onaj dio dionice puta koji taj opterećeni prijatelj sam ne bi mogao proći.
Avaj, možda je Bog upravo i stvorio takve "nemoguće" izazove pred nas, da ih jedan bez drugog ne bi mogli premostiti. Da bi nas ti "nemogući" djelovi puta upućivali jedan na drugoga, da ne bi živjeli samo za sebe u nekim sopstvenim snagama. Naprotiv, ovo ima smisla da bi živjeli u zajednici, u zavisnosti od Boga i od naših najbližih. Da bi se ispomagali, da bi se molili i zastupali drugog pred Bogom. U tome se vidi prijateljska i bratska ljubav. I onda da uspjeh bude zajednički, pa da radost bude potpuna za sve. Da dosegnemo neke ciljeve koji prevazilaze individualne domašaje i individualnu ljudsku snagu, kao i ovoj priči sa početka posta. Frodo je mogao da ispuni svoje poslanje jedino i samo u pratnji svog vjernog sluge i iskrenog prijatelja Sema. Uspjeh je bio onda zajednički, zato je Frodo na kraju filma dao Semu da ispiše i on svoj dio u knjizi koja je posvećena jednoj velikoj pobjedi koja je donjela spokoj i mir svim njihovim narodima.
Zato prijatelju kad vidiš da ti brat pada i posrće i da se kani potpuno odustati od svog životnog puta, ne možeš reći da ne znaš kako bi mu mogao pomoći u njegovim naporima. Ako i ne možeš nositi njegovo breme, "uzmi ga" u svojoj molitvi, podigni mu klonule ruke, zastupaj za njega pred Gospodom, prenesi ga u duhu na svojim ledjima preko duboke rijeke njegovih limita, na onu drugu stranu mogućnosti. Jer ovu dionicu pred kojom stoji može preći samo zbog tvojih žarkih molitvi, koje mogu MNOGO POMOĆI!