субота, 11. фебруар 2012.

GORLJIVOST

U zadnje vrijeme nekako se više nego ikad ranije preispitujem, ima dosta toga ispred mene ali i mnogo toga i iza mene. Pa iskustvo i ono što mi ono govori sve više koristim za neke izbore i planove za ubuduće. Imam viziju i snovi me ne napuštaju, ali kao da mi jedna stvar pomalo manjka pa zato teže dolazim do rezultata. Po meni ta stva je važnija od vizije i životnih snova, tačnije bez nje nema ispunjenja i pobjede. To je STRAST, žudnja i gorljivi stav da se ostvari ono o čemu sanjam.
Nema lidera i nema vodje koji može da nekog povede ili da dodje do uzvišenog cilja, ako nema te vatre u njemu. Vatreno srce ruši prepreke pred sobom na putu do neba. Ono je kao pogonsko gorivo broda kome je vizija kormilo a san destinacija. Ne može se ploviti bez gorljivog duha.
I ljudi i Bog vole one koji imaju tu vatru u grudima, koja nadima i dahće, dok se ne ostvare snovi. Samo se ovakvoj strasti sve u životu podaje i ne odolijeva. Sve mu je podložno i moguće.
Kako sam nekad žarko žudio za nekim stvarima. Kako sam se borio za svoju ženu u molitvi, za svoju djecu da im obezbijedim krov nad glavom. Nekaže slučajno Sveto Pismo slučajno "Mnogo može molitva pravednika, ako je žarka". Daj mi Bože ove vatre, koja sve pretapa. Kao što se zlato topi na vatri, pa u toj vatri sagorjeva sva nečistoća. Suvo zlato je mekano i sjajno, kao srce pravednika kojeg ispunjava ova sveta vatra.
Kao da sam postao krut i hladan, zbog svih otpora koji mi stoje na putu, nekih razočarenja, ali i zbog neposvećenja svojim snovima. Krutost duha dolazi zbog izostanka ove zlatareve vatre koja pretapa plemenite metale. A mekano srce, puno sažaljenja zbog nevolje naroda, može imati samo onaj koji raspaljuje ovu vatru u svojim grudima.
Eh da mi je da se iznova razgori ovo moje srce, jer nije daleko obećenje i blagoslov od mene, već su grijeh i nevjera namnožili u mome srcu, pa sam se odaljio i ohladio.
Treba mi ta mladalačka strast, koja ne kalkuliše, koja pobjedjuje strahove, koja ide glavom kroz zidove. Pomalo naivno, ali svakako iskreno i spontano. Ova strast ne priznaje opoziciju i ne veliča je. Ona ne govori svojem Bogu kako su velike prepreke koje su na njegovom putu, već u autoritetu govori ovim preprekama kako je velik njegov Bog i da se bace u more. I poslušaće!
Ima još u meni ovog plamena, ima još u meni harizme i Svetoga duha, da ustanem i krenem iznova da ostvarim ono za što sam rodjen, za ovo vrijeme, za moje snove! Jer niko nemože da učini ono što je moj dio niti mi može pomoći ili me odmijeniti. A za to će mi trebati gorljivo, radosno i probudjeno srce, koje se ne miri sa izazovima.