уторак, 29. новембар 2011.

ONE IS ALL, ALL IS ONE

Danas sam opet imao zadovoljstvo da sjedim sa onim Prijateljem sa velikim P, i nejgovim sinom. Proveli smo divnih sat vremena, tako sadržajni razgovori, da bi se moglo sve pretočiti u priče. U više njih.
Reče dobru stvar da ni jednu stvar u našem životu ne možemo posmatrati odvojeno od našeg okruženja, izdvojeno od naše prošlosti i od svih ljudi koji nas okružuju. Mi smo jedan kamen u mozaiku, oblika i boje koja je rezultanta svega onoga što afektuje u naš život. Mi nismo ostrvo, da bi nas se posmatralo odvojeno i donosilo neki sud, prije nego se sagledala šira slika. Mi jesmo ono što jesmo, ali stavljeni u ovaj kontekst, u ovo vrijeme, u ove ljude. Samo tako možemo i trebamo sve sagledavati.
Na sve ovo njegov sin Nona dodade jednu veoma snažnu i duboku izreku iz jednog japanskog crtanog filma "One is all, All is one!". Teško je prevesti, pa i razumjeti. Ja to sagledavam i razumijem onako kako sam malo prije pisao. Sve ukupno smo mi, ne samo naša individua takva kakva je. A sa druge strane sve je u Jednome. Ne može se ni sve sagledavati, ako nemamo u vidu pojedinca. Ne možeš da voliš sve ljude, a da mrziš svojeg ukućanina. Ne moraš da batališ pušenje, samo nemoj zapaliti tu cigaru koja ti je u rukama. Svi smo jaki u načelu i na nivou principa, svoju snagu pokaži što ćeš zaštiti nemoćnoga.
Kad pogledam i ovaj moj blog u kojem pričam djelove svojeg života, vidim da je mnogo toga iz prošlosti još živo u meni, i da itekako opredjeljuje moje današnje izbore. U poslovnom smislu, ja nisam samo ono što je Pobjeda i današnja situacija, ja sam i svih 8 firmi gdje sam radio do sada. Baš danas sam gledao svoju radnu knjižicu sa 8 pečata, sa nekim datumima, godinama i mjesecima koje su poredjane jedna za drugom. 16 godina radnog staža, je utkano u one današnje mjesto, poslovne odnose i dr. Sve to zajedno je u meni ali i ja sam u svim tim godinama. Ja sam otac mome djetetu ne samo danas, već i sve ono od početka njegovog života u svim prilikama i neprilikama.
Mi smo i ono što su naši prijatelji, a mi smo i ono ko su naši neprijatelji. Sve ono što smo prihvatili ali i ono što smo odbacili. Mi smo naše pobjede i naši porazi. Sve ono što znamo i što ne znamo, pokazuje ko smo.
Kao što sve oko nas djeluje na tebe i mene, tako i ono što smo ti i ja, po onom butterfly efect sa početka bloga, utiče na sve oko nas. Ovo vrijeme ne bi bilo to što jeste da nema tebe i mene. Pa ako je loše nije bez naše odgovornosti, a ako je dobro nije bez pohvale za nas. Ja i ti imamo uticaj na velike sisteme, što prije shvatimo, prije ćemo i prepoznati naš značaj i našu životnu ulogu i poziv, i niko ga ne može ostvariti i učiniti umjesto nas.