среда, 02. новембар 2011.

JEREMIJA

Moja žena kaže ako budemo imali još jednog sina daćemo mu ime Jeremija. Ima fantastično značenje: "Bog uzvisuje, odnosno podiže", ali ima još jedno značenje koje mi je bliže onom što želim danas da pišem, a to je značenje: "Bog pogadja cilj".
Najpoznatiji nosilac ovog danas rijetkog imena je čuveni prorok Jeremija, koji je je nagovijestio propast svog naroda, koji je postao bezbožan, odvodjenje u vavilonsko ropstvo i njegovo trajanje, ali nagovijestio je i izbavljenje Izraela i povratak iz ropstva.
Rekli bi kako je taj čovjek Božiji bio uspješan, poznat i priznat, napisao mnogo knjiga i da se za njega zna i citira preko dvije ipo hiljade.
Ali kada se pročita njegova ispovjest, može se vidjeti da je za svojih 37 godina službe, po našim mjerilima bio veoma neuspješan u svom pozivu. Niko ga nije slušao i nijedan se nije vratio Bogu, naprotiv rugali su mu se, spaljivali sve što je napisao, pljuvali ga kao najvećeg izdajnika koji prorokuje u korist neprijatelja svoga naroda,bacali ga u jamu i zatvore,
Ali njegov život iz Božije perspektive, je bio saglasan njegovom imenu, Jeremija. On je bio strijela u rukama Božijim koja je pogadjala tačno u metu, tačno u cilj i ostvario je svrhu svog života. Postoji drugačija mjerila za uspješan život, prema ljudskim i Božijim standardima. Možeš biti popularan, možeš biti prihvaćen i voljen od ljudi, popeti se na najveće ljestvice društvenog života, a promašiti svrhu svoga života.
Kada se dublje udje u značenje pojma grijeh, vidjeće se, da to nije samo puki prekršaj protiv nekog božijeg,odnosno moralnog zakona, već prije svega "promašiti cilj". Zato danas sam citirao Džoni Depa, koji govori da je svoju karijeru izgradio faktički na 20 godina neuspješnih filmova. Svaki je bio neki finansijski i režiserski fijasko, a on je rastao ga glumac i doživio svjetsku slavu.
U svome životu, počinje da mi se otvara, jedna nova zavjesa, koja se zove Uspjeh. I ja uvidjam da pitanje uspjeha, dobitka, slave i nekakvog društvenog prizanja, je kao dimna zavjesa koja je dijelila mene od svrhe mojega života. Kao ona zavjesa izmedju pozornice i publike i stvarnoga života koji se krije u onim prostorijama u kojima se priprema predstava, šminkaju glumci, i prodaju ulaznice. Zato više nijesam zainteresovan za uspjeh kao prije, niti me neki neuspjesi previše pogadjaju kao prije.
I ja želim da se taj sin zove Jeremija, kao onaj koji je čuo glas Božiji i bio toliko vjeran da ga živi i da ga govori. Iako su ga prezreli i odbacili zbog tih riječi opomene, jedna sljedeća generacija koja je porasla u ropstvu i koja stenjala pod tlačiteljem, upravo vodjena riječima proroka Jeremija, nakon 70 godina pronašla je izlaz i spasila se. Šta znači čovjeku da zadobije čitav svijet, sva bogastva i sve ljude za sebe, pa čak i za Boga, da bude uspješan, poznat i slavan, a da naudi svojoj duši i da promaši cilj?