субота, 22. октобар 2011.

PROSJACI I SINOVI

Nisam mislio da govorim o onoj sjajnoj dalmatinskoj seriji iz mojih dječačkih dana tj. 70tih godina prošlog vijeka, u kojoj je glumio Fabijan Šovagović, koji je nenormalno ličio na mog pokojnog strica Veselina.
Pisaću o tome da postoje dvije vrste ljudi na ovom svijetu, postoji oni koji mole kao prosjaci, i oni koji traže kao sinovi. U mnogome se razlikuju ove dvije vrste ljudi, ove dvije vrste molitve. Prosjaci mole za sitniš i milostinju, sinovi traže sve ono što je pripadalo njihovom ocu.
Prosjaci pokazuju i dokazuju svoju bijedu i ništavost da bi izmamili pažnju, sažaljenje za koji novčić, sinovi dolaze onakvi kakvi jesu uzdajući se u ljubav i prihvaćenost Očevu da bi dobili utjehu i zaštitu. Prosjaci traže ispruženu punu ruku, sinovi traže ozareno lice Očevo. Prosjaci dobijaju manje od onoga što ištu, sinovi dobijaju sve što im je potrebno pa i ono uzvišeno što nisu smjeli ni da zatraže.
Prosjaci nisu sigurni i ne vjeruju u svoje moljenje, sinovi traže bez ikakvog ustezanja sa potpunim pouzdanjem da ih Otac neće odbiti. Prosjaci idu od kuće do kuće, sinovi ostaju u Očevoj kući dovijeka. Prosjaci ne poznaju onog kome se obraćaju i sa strepnjom gledaju u lice stranca hoće li ih poniziti i odbaciti uz psovku, sinovi znaju lice svoga Oca, na kojega liče, i znaju koja je njegova volja i šta mogu dobiti od Njega.
Prosjacima biva po njihovom ponašanju ili hiru davaoca, sinovima biva po ljubavi i milosti Očevoj. Prosjaci se obraćaju umilnim i kitnjastim glasom puni slatkorječivosti, a sinovi se ne pretvaraju, već jasno i kratko kažu što im treba.
Prosjaci mole gospodara, sinovi mole Oca koji ih je rodio i podigao i koji bdije nad njihovim životima.
Ja znam kako moj Danilo, odlučno traži ono što mu je potrebno za školu, znam koliko sigurno mi trči u susret kad se vraćam sa puta i pita "Šta si mi donio?", ne pita "Jesi li?".
Zato nije stvar u molitvi u tome kako je sročena, kako je izdeklamovana, stvar je u odnosu izmedju onog koji moli i Onog kome se obraća. Stvar je u stavu srca, u tvom identitetu, jesi li prosjak ili si sin? To čini razliku!!!