Пређи на главни садржај

KAD JE TRŽIŠTE BILO BOG

Ja nijesam ekonomista, iako mnogi misle tako, zbog toga sto sam se bavio ekonomskim zakonodavstvom, privatizacijom, turizmom, kreditiranjem. A racunovodstvo, analize poslovanja, bilansi i biznis planovi su mi veoma bliski, jer sam skoro deceniju bavio time posredno kroz svoje poslove, a time mi se majka bavila, pa sam jos kao djecak pomagao kad je kuci donosila da radi,
Znaci nisam ekspert, ali ne mogu da se ne osvrnem na dešavanja koje gledam preko medija, ovu svjetsku ekonomsku krizu i promjene koje ona donosi. A promjene su fokus ovoga moga bloga.
Jedna od najvećih uspjeha, barem po meni, ove krize je promjena stava o Tržištu, o kojem su ekonomsiti govorili kao o nekom bogu, kao nekom vrhovnom pravednom regulatoru ekonomskih odnosa. Skoro da su neki ekonomsti zagovarali neki raj na zemlji, kao da postoje nevidljivi ekonomski zakoni koji nagradjuju vrijedne, marljive i kreativne, a sa druge strane kažnjavaju one nesposobne, nekreativne i nesigurne.
Govorili su o tržištu koje je nadnacionalno, koje je univerzalno, koje je stoji van volje države, društva i demokratije. Koje je neki organizam, koji se samoreguliše, koji se samoisceljuje, koje se regeneriše i vaskrsava. Kao neki mali bog.
A koliko ja vidim, dešava se nevjerovatan krah, dešava se slom ove velike "Hidre" koja je pružala krake diljem čitave planete, koju su neki mislili da kontrolišu, da su gospodari njenih pravila. A Hidra je progutala najprije njih, progutala je velike finansijske kuće. Onda su se države umješale da izbave, svoje posustale finansijske oligarhe, iz čeljusti ove Hidre, pa su počeli da bankrotiraju, da klecaju cijele države (island, grčka i dr) da klecaju i one koji su preuzeli privatne dugove u javne. Pa možda sve eskalira u još nešto veće. Da puknu i neke veće nadnacionalne političke i monetarne institucije.
Zapravo, mislim da se sve vrijeme dešavalo nešto sasvim drugačije od onog što smo slušali o Tržištu. Navešću samo nekoliko nelogičnosti koje smo vidjeli mi u CG od tog ekonomskog koncepta. Došla su tri mobilna operatara, a i dalje su cijene iste, i dalje su visoke. Slična je situacija na tržištu nekretnina, pala je tražnja drastično, a i dalje su cijene u CG medju najvećim u regionu. Imamo mislim preko 10 poslovnih banaka u Crnoj Gori, koje su stigle u zadnjih 10 godina, a kamate se nijesu spustile, već su i one skoro najveće u regionu. Kao da postoji neki dogovor, možda i prećutan, svakako ponasaju se u najboljem svojem interesu, nema tu suceljavanja ponude i traznje.
Takodje sa jacanjem zemlja BRIK (brazil, rusija, indija, kina) pojavljuju se proizvodi cija cijena je potpuno nelogicna. Sjecam se kad se na velikoj pijaci moglo kupiti za 2 DM komplet, mali ašov, lopata, grabulja. To je tako kabasta roba, koja je morala da se doveze iz Kine. Pa kad se tome doda vrijednost materijala jer su celicni alati, drvene držalje, rad i sve. A gdje je jos zarada onog na tezgi i njegov prevoz od luke do tezge i cijena koju zakup prostora. Da ne pricam gdje su tu porezi i carine.
Kome mozes ti da objasnis da ti proizvodjaci iz kine ne dobijaju besplatno od države sirovine, ili subvencije da bi mogli ostvariti tako nisku cijenu. To i ugledni ekonomisti priznaju da krupni kapital iz zemalja BRIK i danas itekako zavise od volje političkih moćnika u njihovim zemljama. I da njihove investicije nijesu uvjek usmjerene prema logici kapitala, već često nekom drugom političkom logikom. I sad tržišne ekonomije klecaju i propadaju, a ovakve netržišne zemlje napreduju.
Prošle nedjelje na demonstracijama "Ogorčenih" i demonstracijama protiv Volstrita, sve se više čuju povici, kao sa početka prošlog vijeka, Da se podržavi imovina onih 1% bogatih, da bi se prehranilo onih 99% gladnih. Opet neka etatizacija se zagovara, opet nacionalizacija, opet socijalizam. Kako bi se nahranila radnička klasa, i spasili državni budžeti od bankrotsva.
Koliko smo daleko od nekih novih političkih zagovornika, koji će na talasu ovog socijalnog nezadovljstva i krize, ustanoviti opet neki novi poredak, sa nekim nacional socijalističkim predznakom. Koji nas neodoljivo podsjeća na prvu polovinu 20tog vijeka, vrijeme velikih ratova.
Jedno je sigurno, da Tržišta kakvog smo znali više nema.

Коментари

Популарни постови са овог блога

MED I MASLO

U vojnoj školi smo često za doručak dobijali onaj slatki obrok - hljed, maslo i med uz čašu mlijeka. Jelovnici nisu slučajno radjeni, već su bili produkt stručnjaka nutricionista, koji su sve planirali do perfekcije. Da dobijemo taman toliko hranljivih materija potrebni za rast i razvoj mladića našeg uzrasta. Imali smo četiri obroka dnevno. Drugo je pitanje jesmo li mi voljeli da jedom tu hranu, ali od te hrane niko nije bio ni mršav ni debeo. I imali smo dovoljno snage za fizičke i druge napore. Nego da se vratim na priču o medu i maslu. Oduvjek se smaralo da su med i maslo hrana bogova. Ima toliko nekih paganskih priča u našim krajevima o gorskim vilama koje su navodno jele med i maslo. Kako se dobija ova "božanska hrana". Med se vadi iz košnice, odnosno saća u posebnom trenutku. Ne smije da curi iz ćelija, jer to znači da još nije zreo, a ne smije ni da prezrene odnosno previše ostane u ćelijama, jer se stvrdne i ne može se vrcati. I onda kad dodje pravo vrijeme, uzimaju

Blago tome ko dovijeka živi

Danas postadoh svjestan kad je ugledah na pločici ispod zidne mesingane biste Njegoša, koja decenijama visi na zidu našeg porodičnog doma, da sam odrastao uz izreku "Blago tome ko dovijeka živi imao se rašta i roditi.". Svakog dana ove bi se riječi , krajickom oka kao kakvim laserom, urezivala u moju podsvjest kao u mesing iz kojeg je izlivena ova bista. I nije slučajno baš nju otac odabrao i platio 50.000 onih jugoslovenskih dinara, jer j vjerovao Njegosu i zivio ovu njegov čuvenu izreku Vuka Micunovica iz Gorskog Vijenca. Pokušavao je moj otac da svojim zivotom ucini i da više od sebe. Nesto sto ce ostati da zuvi van njegovog vremena. Vaspitavao je brata i mene po tom nekom izgubljenom viteškom kodeksu, mada i sam tragično osvjedočen da svo ovo vrijeme ne traži ni vitezove ni plemenite ratnike. Pa ih zato i ne dobija, vec naprotiv, kao da i ih prezire, odbacuje i progoni. Nema mjesta danas za vječnost, za Boga i za Njegove sluge. Nema ni megdana za junake potput onih iz

Nepomenik

Ako hoćete da rješavate probleme morate ih nazoviti pravim imenom. Svako ima probleme, neko veće, neko manje, ali ono sto sam primjetio u Crnoj Gori ne usuđuju da ih imenuju, čak smišljaju neke zaobilazme fraze ili nadimke za svoje probleme, valjda da ne bi "prizvali zlo" ili da ga učine manje ozbiljnim. Kao da će tako da nestane.  Kad govore o zlu tj davolu kažu Nepomenik. Pa kad govore o bolestima ili nesrećema, govore tiho, ustaju smjesta, ili izgovaraju "pu, pu daleko bilo", "ne pominjalo se". Isto tako npr. kancer umiju da nazivaju "ono najgore".. Vjerujem da je to povezano s našim paganskim vjerovanjima, koji su vjerovali da u drveću žive duhovi, te su stabla bila važan dio religioznih obreda.  Otud ono kucanje po drvenoj površini usred razgovora "da ne čuje zlo", koje tako često čujemo . To nema veze sa istinskom hrišćanskom duhovnošću, ne samo zato što je grijeh bojati se zloga jer u Isusu Hristu mi imamo vlast nad svim demonski