недеља, 25. септембар 2011.

Veliki mali ljudi

I velikani su bili mali kad su se rodili. Ne radjaju se veliki ljudi, dobro neko reče, radjaju se kao mali, a "velikim" se postaje. A velikim ga ne opredjeljuje ni njegovo bogatsvo, ni njegovo plemicko naslijedje, vec ga velikim cine njegova djela.
Bogat i mocan je bio i Neron, pa po njemu sam psi dobijaju imena. Nisam cuo da je neko dao psu ime Pavle, po cuvenom apostolu, ali sam cuo puno puta imena za kerove Cezar, Kaligula i slKoja su to djela koja nas cine velikim? To su djela ljubavi, ucinjena po vjeri koja nam je izlivena u srcima. Zista nema te vjere koja je ugodna Bogu, a koja ostaje jalova u djelima. Ako ne cinimo ono sto govorimo, nase su rijeci isprazne i licemjerne. A ako to sto cinimo nije motivisano ljubavlju, svi drugi motivi su samo isprazna isprika.
Kad se pogledaju biografije velikana nase civilizacije, moze se konsatovati da su upravo u nekim oskudicama, nekim surovim vremenima, u velikim turbulencijama, smogli snage da ucine djela vjere i ljubavi prema drugima, i da ih je to cinilo podviznicima..

Ako mogu da budem slobodan da cijenim vremena, rekao bih da su ova nasa veoma teska, ne samo zbog kriza i politickih previranja i ratova oko nas. Teska su zbog krize ideologija, zbog krize morala, zbog krize identtita i krize institucija i autoriteta. Nekako vise nije sveto nista, ni brak, ni porodica, ni drzava, ni crkva.
Rekao bih da ovo vrijeme vapi za podviznicima, sveci su deficitarna roba. I dok mi gledamo u one "velike ljude" naseg vremena, i pitamo se kad ce se nesto da preduzmu, da dodju promjene, trebali bi da pogledamo u sebe i u nas "male ljude". Mi, odnosno Ja i Ti mozemo uraditi tu zeljenu promjenu, i to danas. Ovo vrijeme ceka na mene i tebe, da se pokrenemo na mjestima gdje jesmo. Ako si obucar onda popravljaj cipele onima koji nemaju para za nove. Ako si socijalni radnik, pomogni ugrozenima. Ako si ljekar ucini sve sto mozes bolesnima, ako si umjetnik budi kreativan, ako bogat pomogni sirotinji.
Bog ima drugacije mjerilo za velicinu, kod njega se sve mjeri zapreminom srca, a ne cifrom na bankovnom racunu ili zvanjem. Kod njega se bogastvo mjeri iznosom koliko si spreman dati a ne zadrzati. Velik je onaj koji se cini malim, a mali su oni koji se prave velikim. On je izabrao one male ljude koje je ovo novo drustvo odbacilo kao beskorisne, da preko djela tih malih posrami one koji su silni, mudri i skolovani.
Zato ne gledaj na svoje nemogucnosti, svoje skromno naslijedje, svoj niski polozaj u drustvu, vec gledaj na Onog koji je kadar da ucini vise nego sto mozes i zamisliti, samo ako se odvazis da ucinis djela na koja si pozvan, da ucinis ono sto si u mogucnosti, a On ce uciniti ono nemoguce.