четвртак, 22. септембар 2011.

NECU DA BUDEM DOBAR!

"Budi dobar" ucili su nas od malena! A evo postao sam i sam roditelj, pa se jos uvjek pitam sta znaci "biti dobar"? Da li biti dobar znaci precutkivati neciji grijeh, tolerisati ga i povladjivati mu? Da ako slusam pretpostavljenog, po cijenu da krsim zakon ili ugrozavam egzistenciju nemocnih, znaci li da sam dobar? Da li ako sam ljubazan i slatkorjeciv prema onome kome mislim da treba “odrzavti lekciju”, znaci li “biti dobar”!?
Ako je tako, onda ja ne želim biti dobar! Ne zelim da se pokrecem na zelje svih onih koji me okruzuju, da bi “bio dobar”! Ne zelim da me pokrecu ni potrebe svih onih koji od mene ocekuju da ih zadovoljim! Ako bih i zelio, sigurno ne bih mogao, jer dobro rece majka jednog mog dobrog prijatelja " Sine moj, ne mozes citav svijet hljebom nahraniti!".
Da li sam dobar ako kazem DA svemu sto mi je nudi, u namjeri da ne uvrijedim ovog ili onog? Ko sam ja onda, ako ne umijem da kazem NE, svemu onome sto se protivi mojim principima, sto razara moj mir, odvlaci moje vrijeme koje planiram za sebe i svoju porodicu?
Zar si los ako ne odgovriš na sva moja ocekivanja, na sve moje zahtjeve, na sve moje potrebe? Ako je to uslov da budem dobar, onda ne zelim da budem dobar!
“Dobar i lud, braca su rodjena” kaze jedna poslovica. Ako biti dobar, znaci povladjivati silniku, povladjivati lupezu i smutljivcu, onda je ova poslovica potpuno tacna. Jer tolerisati laz, preljubu i kradje, jeste ludost u ocima Bozijim, pa makar nas svi pajtosi tapsali po ramenu, velicali da smo face i da smo cool ortaci.
Zato sve vise razumijem jedan stih iz Biblije, koji me je uvjek bacao u razmisljanje, a koji govori o nasoj dobroti i nasoj pravdi da je kao prljava haljina pred Bogom. Zaista, ovakva dobrota, je kao necista haljina. A da bi znali sta to tacno znaci, treba znati da ovo napisano oko 800 prije nove ere, kada se haljina koristila prilikom menstruacije kod zena. Smatralo se da je zena necista 7 dana i bio je necist onaj koji se onecistio o nju ili ovu haljinu. To je nečista haljina, o kojoj se govori, i takva je nasa dobrota kada hocemo da negiramo svoj ili tudji grijeh, kada hocemo da pokrijemo svoje slabosti I greške, kada hocemo da se dopadnemo ljudima po cijenu da lažemo, varamo, laskamo i krademo.
Zato odbacimo ovu vrstu dobrote i pravde, rizikujuci da ce mnogi da nas naići na osudu, odbacivanje od drugih uz kvalifikaciju da smo neomiljeni, losi I neučinjeni ljude. Valjda zato što nismo ispunili sve njihove zelje, potrebe i ocekivanja, jer ima nismo dali za pravo u njihovim pogrešnim stavovima, nacinu zivota i ambicijama. Sto smo radili u skladu sa svojim prioritetima, svojim uvjerenjima, svojim principima. Zato što smo radili za korist sviju a suprotno necijim sebicnim interesima. Zato ako to podrazumjeva da kazu da nismo dobri, onda ne zelimo da budemo dobri (3), ni vrlo dobri (4), želimo da budemo odlični (5)! Želimo da budemo skroz odlični, želimo da budemo LUČONOŠE :-))