среда, 06. јул 2011.

TWITTER

Od skora sam aktivirao svoj profil na Twitteru. Vidi se da taj neko ko je osmislio ovu drustvenu mrezu, razumio jedan vazan elemenat drustvenih odnosa. O tom elementu sam ciato u nekim knjigama koje govore o problematici vodjstva, kako postati istinski vodja itd... To je osnovna lekicja i za one koji se bave politikom ili nekim drzavnim poslom. A svodi se na rijeci UTICAJ U ODNOSIMA.
Koliko imas onih koji su spremni da te slijede? Mnogi misle da je osnovni elemenat liderstva, polozaj i neka funkcija. A zapravo to je samo jedan u nizu preduslova koji moraju da se ispune da bi neko postao lider. Cesto se desi da neko ko je brzo dosao na visoku funkciju, pocne da se razocarava pred cinjenicom da ne moze da ostvari uticaj da prodju ideje, projekti i slicno za sta se ona zalaze. Ili ne uspijeva da pokrene ljude oko sebe da mu budu prvrzeni, pozrtvovani, lojalni i sl.
Kakav si lider mozes utvditi sam i vidjeti da li ima ikog ko te slijedi u tom necemu sto radis. Koliko imas FOLLOWERS-a? I zaista mnogo je lakse na TWITTERu da ti pratis nekog drugog dovoljno je da posaljes upit, ali ne mozes nametnuti drugima da te prate. Vaznija je cifra koliko imas FOLLOWERS-a nego koliko imas onih FOLLOWING-a.
A slabo ce te iko pratiti na twitteru, ako nemaju neki motiv, bilo da su to tvoji interesantni postovi, bilo neko zajednicko interesovanje itd. I zato postoje ljudi koji razumiju da je vaznije stvarati odnose sa ljudima, nego grabiti polozaj, jer uticaj bez polozaja je nesto, a polozaj bez uticaja je gotovo nista.
Necu zaboraviti rijeci jednog mudrog politicara sa kojim sa blisko saradjivao, koji me je ocinski savjetovao: „Nije bitno sta govorite Lave, vec protiv koga govorite“ i „Vaznije je da sprovodeci neku reformu pridobijete ljude za tu implementaciju, nego samo da se ta reforma usvoji“.
A da bi stekao FOLLOWERS-e, trebas da imas viziju i misiju, da dijelis odgovornost sa njima za njihovu realizaciju te misije, da preduzimas i one teske i „prljave“ poslove i neprijatne odluke ne delegirajuci na nekog drugog, da im postanes „sluga“ i da se „spusti“ na njihov nivo, jer lider mora da zna da uvazava one koji rade za njega, da radi na njihovom razvoju, da ih voli više nego njihove pogreške, da ima vremena za njihove potrebe, da bi mogao da ih vodi
Za mene je ideal da na kraju puta liderstva da imas samo Jednog isred sebe kojeg slijedis, pa ce i drugi znati kako te i kuda te mogu slijediti.