петак, 08. јул 2011.

STAV

Juče je neko od mojih prijatelja na FB, na vijest da sam imenovan u Pobjedu i da se radujem zbog toga, prokomentarisao: „Ako se radujes ti si već Pobijedio“. Zaista vjerujem da naša uvjerenja opredjeljuju naše životne stavove, a naši stavovi (pozitivni lili negativni) opredjeljuju naš uspjeh. Mala je vjerovatnoća da će neko sa negativnim stavom prema sebi ili prema onome što radi postići neki uspjeh.
Prekjuče mi je jedan rodjak ostao bez posla, njegov poslodavac mu nije produžio ugovor. A kao obrazloženje za taj čin je naveo, njegovo nezadovoljstvo poslom koji mu je dat i koje je par puta jasno pokazao. Citao sam da oko 2/3 razloga za otpuštanje sa posla, ispitani poslodavci su navele neke od razloga koji se tiču stava (negodovanja, medjusobni odnosi na poslu i sl).
Prepricacu jednu pricu koju sam citao, o jednoj osnovnoj skoli iz Amerike u kojoj je direktor škole pozvao tri profesora, saopstio im je da je njihova skola izabrana za odredjeni eksperimentalni program, i obavjestio ih je da su njih trojica izabrani kao naboljni profesori, da će voditi oko 90 učenika podjeljena u tri odeljenja, koji imaju naprosječne sposobnosti i koji su specijalno izabrani za program, da ih ne forsiraju po unaprijed utvrdjenom programu, nego da napreduju koliko sami djaci budu trazili. Svi su bili odusevljeni tim programom, i profesori i djaci. I na testu na kraju skolske godine, pokazalo se da su ta tri odeljenja imali za preko 20 do 30% bolji rezultat od ostalih odeljenja. Svi su bili odusevljeni, ali uslijedilo je iznenadjenje kada je sve prisutne direktor obavijestio da su zapravo svi djaci izabrani po slucajnom uzorku i da su prosjecnih normalnih sposobnosti. Onda su ta tri profesora reagovali da je onda objasnjenje uspjeha to sto su njih trojica najbolji profesori. Onda je uslijedilo drugo razocarenje, kada su saznali da su njihova imena izvucena nasumice iz sesira.
Sta govori ova prica, da je njihovo uvjerenje da su najboji opredjelilo njihove stavove i njihov odnos prema obavezama, pa su postigli natrosjecne rezultate. Zato obnovimo sliku u sebi o nama samima, posebno oni koji imaju kompleks nize vrijednosti, i ne gledajmo se ocima gubitnika, očima onih koji su nesposobni, koji nikad nece uspjeti. Ne budimo oni koji se paralisu pred problemima koji stoje pred njima. Već budimo, oni koji imaju mir i radost u svojem srcu i koji su zato već pobjednici, kao sa pocetka ovoga posta.
Zato nije bez značaja šta vjeruješ i u Koga vjeruješ? Jer će tvoja uvjerenja oprijediliti tvoje stavove, a tvoji stavovi opredijeliti kakav će biti ishod, Pobjeda ili poraz.